Ünü ülke sınırlarımızı aşan lezzetlerin başında gelen çiğ köfte, Türk mutfağının en sevilen başlangıçları arasında yer alır. Pişirilmeden, uzun süre yoğurularak hazırlanan bu lezzet etsiz ve etli olmak üzere iki farklı şekilde hazırlanabilir.

Birçok yörede etli olarak hazırlanan çiğ köfte özellikle büyük şehirlerde etsiz versiyonu ile satışa sunulur. Çiğ köftenin hasının etli olması gerektiğini savunan birçok kişi ise etsiz çiğ köftenin kısmen kısırı andırdığını iddia eder. Peki, tartışmalara dahi konu olan etli çiğ köfte nasıl hazırlanır? İşte etli çiğ köfte tarifine dair tüm merak edilenler…

ETLİ ÇİĞ KÖFTE İÇİN GEREKEN MALZEMELER

Aşağıdaki malzemeleri kullanarak 45 dakika içerisinde 8 kişilik etli çiğ köfte hazırlayabilirsiniz.

Etli çiğ köfte için gereken malzemeler şu şekilde sıralanabilir:

  • 400 gram ince bulgur (çiğköftelik, esmer)
  • 250 gram dana nuar kıyma (4 kez çekilmiş olacak)
  • 4 yemek kaşığı acı kırmızı pul biber
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tane kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 3 tane domates (rendelenmiş olacak)
  • Yarım demet maydanoz
  • Yardım demet taze soğan
  • 2 çay kaşığı karabiber
  • 2 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 tane marul
  • 2 tane limon
  • Yarım demet taze nane
  • 1 kase buz

ETLİ ÇİĞ KÖFTE NASIL YAPILIR?

Etli çiğ köfte yapım aşamaları sırası ile şu şekildedir:

  • Soğanı ince ince doğrayın ve sarımsakları iyice ezin.
  • Derin bir tepside buluşturduğunuz soğan ve sarımsakların üzerine salçaları, tuzu ve baharatları ekleyerek şöyle bir yoğurun.
  • İnce bulguru, rendelenmiş domatesin üçte birini ve iki- üç parça buzu tepsiye ilave ederek tüm malzemeleri bir güzel yoğurun
  • Bulgur yumuşayana kadar yoğurma işlemine devam edin.
  • Bulgur istenilen kıvamı aldıktan sonra kıymayı da tepsiye ekleyin. Bir- iki parça daha buz ilave edin ve tüm karışımı iyice yoğurun.
  • Kalan domatesi tepsiye ekleyin.
  • Domatesin ardından taze soğan, maydanoz ve diğer baharatları da tepsiye ekledikten sonra tüm malzemeler iyice birbirine karışına kadar yoğurma işlemine devam edin (tepsi ters çevrildiğinde çiğ köftenin düşmemesi gerek).
  • Kıvam alan çiğ köftenizden parçalar kopararak şekil verin.
  • Etli çiğ köfteyi marul ve taze nane eşliğinde servis edin. Afiyet olsun!
Muhabir: Haber Merkezi