Amasya usulü keşkek her mutfakta bulunan malzemeler ile yapılan bir tariftir. Bu nedenle akşam yemeği için herhangi bir alışveriş yapmadan bu lezzetli yemek hazırlanabilir. Ön hazırlık olarak görülebilecek tek nokta tarifte yer alan aşurelik bulgurun bir gün önceden ıslatılması gerektiğidir. Aynı zamanda nohudun da önceden haşlanmış olması hazırlık sürecinde avantaj sağlar. Amasya usulü keşke malzemeleri şu şekildedir:

·         600 gram aşurelik buğday

·         1,500 gram kuzu gerdanı

·         70 gram kadar tereyağı

·         2 tane kuru soğan

·         Bir tutam tuz

·         2 tane tandır lavaşı

·         100 gram nohut

·         2 kaşık tereyağı

·         1 çay kaşığı tatlı toz biber

Amasya Usulü Keşkek Tarifi Nasıldır?

Ana yemek için yapılan Amasya usulü keşkek son derece doyurucudur. Yemeğin içinde çok fazla malzeme olduğu için tek başına akşam yemeği sofrasının yükünü kaldırır. Amasya usulü keşkek yapılacağı zaman 1 gün önceden aşurelik buğdayı ıslatmak çok önemlidir. Tarife geçmeden önce nohutların haşlanması da zaman kazandırır. Amasya usulü keşkek yapmak için aşağıdaki adımları izleyin:

·         Kuzu gerdanının yağlarını alın. Daha sonra bol suda yıkayın.

·         Yıkadığınız kuzu gerdanı etini derin bir tencerenin içine alın. Ardından etin üzerini geçecek kadar su ekleyin.

·         Kuzu gerdanını haşlamaya bırakın.

·         Orta boy kuru soğanları yemeklik bir şekilde doğrayın.

·         Başka bir tencereyi ocağa alıp içinde tereyağını eritin.

·         Kuru soğanları bu yağın içine ekleyin. Soğanları renk tonu hafif bir şekilde değişene kadar kavurun.

·         Bir gece önceden suda bıraktığınız aşurelik buğdayın suyunu süzün.

Serenay Sarıkaya ve Mert Demir ayrıldı: İşte ayrılığın perde arkası Serenay Sarıkaya ve Mert Demir ayrıldı: İşte ayrılığın perde arkası

·         Suyunu süzdüğünüz buğdayı soğanları kavurduğunuz tencerenin içine ilave edin.

·         Haşlanmış kuzu gerdanını suyu ile bu tencerenin içine ekleyin. Ardından kısık ateşte 4 saat kadar pişmeye bırakın.

·         Malzemeler pişmeye yakınken göz kararı tuz ekleyin.

·         Kuzu gerdanını tel tel ayırın. Ardından bir tokmak yardımıyla dövün. Bu şekilde keşke halini alacaktır.

·         Etler macun kıvamını aldıktan sonra dövme işlemine son verin.

·         Tandır lavaşının içine keşkeği ekleyin. Lavaşı sardıktan sonra dilimleyin.

·         Küçük bir tencerede tereyağını eritin.

·         Tereyağının içine tatlı toz kırmızı biberi ilave edin. Biberi hafifçe yakın.

·         Derin bir servis tabağının içine keşkeği ekleyin. Ardından üzerine kızarmış toz kırmızı biberi dökün.

·         Haşlanmış nohudu da malzemelerin üzerine ekleyin. Ardından servis edin.

Amasya Usulü Keşkek Tarifinin Püf Noktası Nedir?

Amasya usulü keşkeği yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta aşurelik buğdayı bir gece önceden suyun içine yatırmaktır. Bu sayede keşkek yumuşak bir kıvam alacağı gibi kolayca pişecektir. Servis aşamasında kullanılan nohudun mutlaka önceden haşlanması gerekir. Kuzu gerdan eti önceden haşlanmalıdır. Bu sayede keşkek yapılırken sıcak et suyu kullanılabilir. Haşlanmış kuzu gerdanı eti ve aşurelik buğday bir arada ezilirse yemeğin tadına etkisi büyük olur. Macunu andıran bir kıvamı olmalıdır.

Amasya Usulü Keşkek Nasıl Servis Edilir?

Amasya usulü keşkeğin servis edileceği tabağın çukur olması gerekir. Üzerine kızgın yağda pişirilmiş tatlı toz acı biber eklenir. Acı seven kişiler bunun yerine başka biber kullanabilir. Pul biber ve kara biber iyi seçenekler olur.

Amasya Usulü Keşkek Kaç Kişiliktir?

Geniş bir sofrayı doyurmaya yeten Amasya usulü keşkek verilen malzemelerle yapılırsa 12 kişiliktir.

 

 

Muhabir: Haber Merkezi