Afyon’a ait yemekler içinde öne çıkan patlıcan böreğinin damakta kalan tadıyla unutulmaz tarifler arasında yer alır. Tarifin başrolünde olan patlıcanların mevsiminde toplanmış olması böreğin üst seviyede bir lezzeti olmasını sağlar. Acılı olması nedeniyle herkese hitap etmese de mutlaka şans verilmesi gereken yerel yemeklerdendir. Afyon usulü patlıcan böreğinin malzemeleri şu şekildedir:
· 4 adet büyük boy iri patlıcan
· 3 adet kuru soğan
· 400 gram kıyma
· 1 tutam maydanoz
· 5 adet yumurta
· 1 çay kaşığı tuz
· 1 çay kaşığı karabiber
· 1 çay kaşığı pul biber
· 3 adet domates
· 1 adet büyük boy iri biber
· Yarım yemek kaşığı tereyağı
· Sıvı yağ
Afyon Usulü Patlıcan Böreğinin Tarifi Nasıldır?
Patlıcan böreği denince akla ilk olarak unlu bir yemek gelir. Afyon usulü ile yapılan patlıcan böreğinin tarifinde ise un bulunmaz. Bu patlıcan böreğinin özelliği yalnız kıyma ve sebzeler ile yapılmasıdır. Yapısı farklı olduğu gibi lezzeti de diğer böreklere benzemez. İçindeki malzemeler nedeniyle düşük kalorili tarifler arasında bulunur. Afyon usulü patlıcan böreğinin tarifi şu şekildedir:
· Patlıcanları iyi yıkayın. Daha sonra alacalı bir şekilde soyun.
· Soyduğunuz patlıcanları kuşbaşı doğrayın. Üzerine bir miktar tuz serpin.
· Tuzladığınız patlıcanların üzerini su ile doldurun. Bir kenara alıp yarım saat kadar bekletin.
· Sürenin ardından suyunu süzmesi adına patlıcanları süzgece koyun. Bir kâğıt havlu üzerine koyarak suyunu iyice salmasını sağlayın.
· Bir tencereye patlıcanları kızartmak için yeteri miktarda sıvı yağ koyun.
· Yağ ısındıktan sonra kuruyan patlıcanları hafifçe kızartın.
· Kızaran patlıcanları yağlarını süzmeleri için bir süzgecin içine koyun.
· Geniş bir kabın içine soğanları rendeleyin.
· Maydanozları doğrayıp bu kaba ekleyin.
· Aynı kabın içine kıyma, tuz, karabiber ve pul biber ilave edin. Daha sonra bu malzemeleri karıştıralım.
· Bir kabın içine 4 adet yumurta kırın. Bir çatal yardımıyla bu yumurtaları hafifçe çırpın.
· Çırptığınız yumurtaları kıymaya ekleyip bir güzel karıştırın.
· Yağını salan patlıcanları da bu karışıma ekleyin. Hemen ardından bu karışımı iyice yoğurun.
· Küçük boyutlu dikdörtgen borcamı tereyağı ile yağlayın. Ardından içine harcı dökün. El yardımıyla bu harcı biraz bastırın.
· Kalan yumurtayı kırıp sarısını ve beyazını ayırın. Yumurtanın sarısını malzemelerin üzerine sürün.
· Domatesleri yarım ay şeklinde doğrayıp tepsiye yerleştirin.
· Biberleri ikiye bölüp tepsiye yerleştirin.
· Tereyağını küçük parçalar olacak şekilde kesin. Daha sonra bu parçaları tepsiye ilave edin.
· Fırını önceden 200 derece ısıtın. Malzemeler hazır olduktan sonra doğrudan fırına yollayın.
· Afyon usulü patlıcan böreği piştikten sonra dilimleyin. Ardından tabaklara alıp sıcak servis edin.
Afyon Usulü Patlıcan Böreği Yapımının Püf Noktası Nedir?
Afyon usulü patlıcan böreği yapılırken mutlaka fırının önceden ısıtılmış olması gerekir. Aksi taktirde patlıcan böreği tam lezzetini vermez. Malzemeleri fırına yerleştirdikten sonra yumurta sarısı ile üzerinden geçmeyi unutmamak önemlidir. Aynı yumurtanın beyazı harcın içine karıştırılıp hoş bir kıvam elde edilebilir.
Afyon Usulü Patlıcan Böreği Kaç Kişiliktir?
Yukarıdaki belirtilen malzemeler ile yapıldığı taktirde Afyon usulü patlıcan böreği 8 ile 10 kişilik bir sofraya yetecektir.
Afyon Usulü Patlıcan Böreği Hazırlık Süresi Ne Kadar?
Afyon usulü patlıcan böreğinin malzemelerini hazırlamak yaklaşık 10 dakika sürer. Böreği fırında pişirme süresi ise 45 dakikayı bulur.