Eğitim, sağlık, iklim değişiklikleri ve vize sorunları nedeniyle zengin bireyler alternatif vatandaşlık arayışına giriyor. Bu trend, Türk yatırımcılar arasında da hızla yayılıyor ve ikinci vatandaşlık başvurularında Türkiye dünyada üçüncü sıraya yükselmiş durumda.

Zenginlerin vatandaşlık tercihleri neden değişti?

Yüksek gelirli bireyler, küresel belirsizlikler ve vize sorunları nedeniyle seyahat özgürlüğünü artırmak için farklı ülkelerin vatandaşlık programlarına yöneliyor.

Hanley & Partners Türkiye Direktörü Burak Demirel, geçtiğimiz hafta düzenlenen bir seminerde yaptığı açıklamada, "Türkiye'deki vize sorunları nedeniyle yüksek gelirli kesim ikinci vatandaşlık arayışında. Milyoner sayısındaki yüzde 45’lik artış, vatandaşlık taleplerini de artırıyor." dedi.

En çok hangi ülkeler tercih ediliyor?

Hanley & Partners verilerine göre, Türk zenginler en çok şu ülkelerin vatandaşlığını alıyor:

  • Malta (Schengen avantajları nedeniyle)

  • Portekiz (Altın Vize programıyla yatırımcı dostu)

  • Karayip ülkeleri (Hızlı ve düşük maliyetli vatandaşlık seçenekleriyle)

    DİSK-AR  açıkladı: İşsizlik pandemi dönemi seviyelerinde DİSK-AR açıkladı: İşsizlik pandemi dönemi seviyelerinde
  • ABD ve Kanada (Eğitim ve iş olanakları nedeniyle)

  • Birleşik Arap Emirlikleri (Vergi avantajları sayesinde)

Bu ülkeler, yatırım yoluyla vatandaşlık programlarını genişleterek yüksek gelirli bireyleri cezbetmeye devam ediyor.

Güvenlik ve prosedürlerdeki eksiklikler

Sözcü’nün haberine göre, Türkiye’de güvenlik soruşturmasının vatandaşlık verildikten sonra yapılması eleştirilere neden oluyor.

Burak Demirel, "Bazı başvuruları şüpheli bulup reddediyoruz ama bu kişiler başka şirketler aracılığıyla yine de vatandaşlık alabiliyor" diyerek, sürecin yeterince sıkı denetlenmediğini vurguladı.

"Covid öncesi döneme geri döndük"

Henley & Partners Özel Müşteriler Grup Başkanı Dominic Volek, "2024 yılı, yüksek servete sahip bireylerin hareketliliği açısından rekor bir yıl oldu. Covid öncesi döneme geri döndük." dedi.

Dünya genelinde Bireysel yatırımcılar; eğitim, iklim, sağlık hizmetleri ve vergi avantajlarını göz önünde bulundurarak hareket ediyor. Özellikle Birleşik Arap Emirlikleri, ABD, Hindistan, Vietnam, Çin ve Singapur gibi ülkeler popüler destinasyonlar arasında.

Kaynak: Sözcü Gazetesi