Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Merkez Bankası’nın eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, enflasyon ve zamlarla ilgili çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Kara, yüksek enflasyonun memur ve emekliler için sanıldığı kadar olumlu olmadığını vurguladı.

Enflasyon artışı zamları nasıl etkiledi?

Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda yüksek enflasyona sevinen memur ve emeklilere kötü haber verdi.

Bankalardan işlem ücretlerine zam! Vatandaşın cebine ek yük Bankalardan işlem ücretlerine zam! Vatandaşın cebine ek yük

2025 yılı ilk yarısı için memur ve memur emeklilerine %11,5 zam yapıldı. Bu zammın yarısı geçmiş enflasyonun telafisi olarak verildi. Ancak, Ocak ayındaki enflasyon artışı nedeniyle kalan zam eridi.

Kara, "Mevcut sistemde yüksek enflasyon sürekli aleyhlerine işliyor" diyerek memur ve emeklilere uyarıda bulundu.

Enflasyon yanılsaması: İllüzyon mu gerçek mi?

Ekonomist Kara, enflasyonla ilgili yaşanan ekonomik illüzyonlara dikkat çekerek lise müfredatında bu konuların öğretilmesi gerektiğini savundu.

"Enflasyon yüksek çıkınca sevinen memur ve emeklilere çok rastladım, çünkü ücretlerine geçmiş enflasyona dönük zam alıyorlar. Oysa mevcut sistemde yüksek enflasyon sürekli aleyhlerine işliyor."

Bu durum, zamların henüz cebe girmeden enflasyon tarafından eritilmesine yol açıyor ve ekonomik gerçeklerin yeterince anlaşılmadığını ortaya koyuyor.

Ekonomi politikalarının memur ve emeklilere etkisi

Ekonomideki yüksek enflasyon ortamı, sabit gelirliler için önemli bir kayıp yaratıyor. Zam oranları, enflasyon farkı dikkate alınarak belirlense de, fiyat artışları ücretlerin satın alma gücünü hızla düşürüyor.

Memur ve emeklilerin maaş artışları, enflasyona bağlı olarak geride kalıyor. Ekonomik istikrarsızlık, sabit gelirlileri daha fazla etkiliyor. Gerçek gelir kaybı, maaş artışlarından daha hızlı gerçekleşiyor.

Kaynak: Yenidevir.com.tr