Ekonomi

Yumurta fiyatları tırmanıyor: Kolisi 300 lirayı aştı!

Son aylarda hızla artan yumurta fiyatları tüketiciyi zorlarken, Uludağ Üniversitesi’nin Ziraat ve Veteriner fakültelerine ait satış mağazalarında yumurta kolisi 200 liradan satılıyor. Piyasadaki artışa rağmen üniversite üretimi ürünler uygun fiyatlarıyla dikkat çekiyor.

Abone Ol

Türkiye genelinde yumurta fiyatlarında yaşanan sert artış, tüketicinin bütçesini zorlamaya devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) yayımladığı Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi verilerine göre, 2024 yılı şubat ayında 4,10 lira olan bir adet yumurta fiyatı, mart ayında yüzde 10,48 artışla 4,53 liraya yükseldi.

Yıllık bazda artış yüzde 66’ya, haziran ayına kıyasla ise yüzde 136’ya ulaştı. Haziran 2024’ten bu yana yumurta üretici fiyatlarında sürekli artış yaşanıyor.

Tüketiciye yansıyan fiyat çok daha yüksek

Market ve zincir mağazalarda satılan yumurtaların kolisi (30’lu), ortalama 250 liradan başlıyor. Gezen tavuk yumurtası gibi organik üretimlerde ise fiyatlar 300 lirayı aşıyor. Bu durum, yumurtanın artık “en ucuz protein kaynağı” olma özelliğini kaybetmesine neden oldu.

Kolisi 200 TL’ye satılıyor

Yumurtada fiyatların tavan yaptığı bu dönemde Bursa Uludağ Üniversitesi’ne ait Ziraat ve Veteriner fakültelerinin satış mağazalarında 30’lu yumurta kolisi 200 liradan satışa sunuluyor. Bu fiyat, piyasadaki birçok ürünle kıyaslandığında yaklaşık 100 lira daha ucuz.

  • Ziraat Fakültesi’nin 3 bin tavuğun bulunduğu çiftliğinde, özel yemlerle beslenen tavuklardan elde edilen yumurtalar, lezzeti ve kalitesiyle öne çıkıyor.

  • Veteriner Fakültesi bünyesindeki gezen tavuklardan elde edilen yumurtalar da aynı fiyattan satışa sunuluyor.

Öğrenciler üretimde, tüketici kazançta

Sadece yumurta değil, üniversitenin mağazalarında öğrencilerin uygulamalı eğitim kapsamında ürettiği birçok ürün de piyasa fiyatlarının altında satışa sunuluyor. Mağazalarda:

  • Kekikli tarhana

  • Üzüm suyu

  • Domates suyu

  • Süt ürünleri

gibi ürünler de tüketiciyle buluşuyor.

Üretimin hem eğitim hem ekonomik değer sağladığını vurgulayan akademisyenler, bu sistemin tüketiciye doğrudan ulaşmayı mümkün kıldığını ve maliyeti azalttığını belirtiyor.

Akademisyenler: “Çiftlik ile gezen tavuk yumurtası arasında fark yok”

Veteriner Fakültesi’ndeki uzmanlara göre, kamuoyunda yaygınlaşan “gezen tavuk yumurtası daha sağlıklı” algısının bilimsel dayanağı bulunmuyor. Fakülte öğretim üyeleri, “Gerekli koşullarda üretim sağlandığında, çiftlikte yetişen tavuklardan alınan yumurtalarla gezen tavuk yumurtaları arasında besin değeri açısından kayda değer fark yok” değerlendirmesinde bulunuyor.