Türkiye’de son dönemlerde oldukça moda olan yabancılardan araba almak, aslında temelde yurt dışından araba getirmek anlamına geliyor. Ancak yabancı plakalı araçları Türkiye’deki herkes alamıyor ya da alsa da kullanamıyor. Bunun için devreye alınmış yasalar, belirli kişilerin yabancılardan araç almasına izin verdiği gibi yine belirli kişilerin bu araçları belirli süreyle kullanmasına olanak tanıyor.
Birçok yasal zorunluluğun bulunduğu yabancı plakalı araba satın alma işlemi, vergisiz araç alma yöntemi olarak biliniyor. Ancak bu bilindiği gibi hiç vergi ödememek anlamına gelmiyor. Uluslararası olarak ‘taxfree’ şeklinde bilinen bu araba alma yönteminde Türkiye’ye arabaya getirmek için gümrükte alınan Katma Değer Vergisi (KDV) ile Özel Tüketim Vergisi’ni (ÖTV) ödemek gerekiyor. Vergisiz denmesinin sebebi ise, bu araba için ek bir vergi alınmıyor olması oluyor.
Ek bir vergi talep edilmediği için özellikle son zamanlarda birçok kişinin tercih etmeye başlamış olan yabancıdan yabancıya araba almak için yasaların belirlemiş olduğu şartları sağlıyor olmak gerekiyor. Aksi takdirde bu aracı kullanmak mümkün olmuyor. Peki yabancıdan yabancıya (vergisiz) arabayı kimler kullanabilir, alabilir? Yabancıdan yabancıya (vergisiz) araba nasıl alınır, ne kadar süreyle kullanılır? İşte şartları…
YABANCIDAN YABANCIYA (VERGİSİZ) ARABAYI KİMLER ALABİLİR?
Vergisiz yabancı araba alabilmek için birtakım koşulları sağlıyor olmak gerekiyor. Türkiye’deki yasalar sadece belirli kişilerin bu arabaları almasına izin veriyor. İşte yabancıdan yabancıya yani vergisiz araba alabilecek kişiler:
- Çalışma Bakanlığı’ndan çalışma izni olan yabancılar
- Türkiye’de bir takımda oynayan yabancı sporcular
- Türkiye’ye Emekli olarak gelip yerleşen yabancı uyruklu kişiler
- Türkiye’ye okumak için gelen öğrenciler
- Yabancı gazetelerin Türkiye çalışanları
YABANCIDAN YABANCIYA (VERGİSİZ) ARABAYI KİMLER KULLANABİLİR?
Taxfree araç alabilmek yani vergisiz bir şekilde Türkiye’ye araba getirebilmek için yasaların belirlediği kapsamda yer almak gerekiyor. Ancak yasalarca bu arabanın kullanımı da sınırlandırılmış bulunuyor. Türkiye’ye getirilmiş olan yabancı plaka araçlar yanitaxfree araçlar yalnızca ruhsat sahibi olan kişiler ile bu kişilerin birinci dereceden akrabaları tarafından kullanılabiliyor. Başka bir deyişle bu arabaların satışı ya da devri mümkün olmadığı gibi birinci dereceden akraba olmayan kişilere bu arabaları kullandırmak da yasal olarak mümkün olmuyor.
YABANCIDAN YABANCIYA (VERGİSİZ) ARABA NASIL ALINIR?
Yabancıdan yabancıya vergisiz araba alabilmek için iki ayrı yöntem bulunuyor. Bu yöntemler kapsamında kişinin ya yurt dışından araba getirmesi ya da internet aracılığıyla yurt dışından bir araba satın alması gerekiyor. Satın alma işlemini internet üzerinden yapacak olanların maddi kayba uğramaması için arabaya dair tüm detayları ve gümrük vergisi gibi giderleri hesaplaması öneriliyor. Bir internet sitesi aracılığıyla araba alacak olanların aynı zamanda lisanslı bir firmaya nakliye işlemini de gerçekleştirmek için başvuru yapması gerekiyor. Satın alınan araba yurt dışından tüm prosedürler tamamlandıktan sonra yaklaşık 1 ila 3 hafta arasında Türkiye’ye geliyor.
YABANCIDAN YABANCIYA (VERGİSİZ) ARABA NE KADAR SÜRE İLE KULLANILIR?
Yasalar kapsamında yabancıdan yabancıya araç alımında bu arabaları Türkiye’de kullanmanın belirli bir sınırı da bulunuyor. Yasal olarak bu sınırın aşılması mümkün olmadığı için arabayı alacak olan kişilerin bu süreye dikkat etmesi gerekiyor. Son yapılan yasa değişikliği ile birlikte yabancıdan yabancıya vergisiz araç alacak olan kişilerin bu aracı kullanma süresi aracın kendisine ait olan mavi plakanın son kullanma tarihine kadar oluyor. Bu süreden sonra araçlar Türkiye’de kullanılamıyor.