Seçim sonrası artan fiyatlar vatandaşı kara kara düşündürürken, gıda fiyatlarındaki fahiş artış açıklanan veriler ile bir kez daha gözler önüne serildi. Temmuzda yüzde 12,8'lik yüksek bir hızla başlayan gıda fiyatları artışı, ağustosta da yüzde 8,9 olarak devam etti.
Yılın ilk sekiz aylık döneminde fiyat artışı yüzde 63,3'e ulaşırken, yıllık gıda enflasyonu da yüzde 102,1 olarak kaydedildi.
TÜİK'in tüketim harcamalarına dair istatistiklerine göre en zengin yüzde 20'lik kesim, tüketiminin yüzde 16,6'sını gıda için ayırırken, en yoksul kesimde bu oran yüzde 35,8'e kadar çıkıyor. Gıda fiyatlarındaki kesintisiz artış, özellikle sabit gelirli yoksul kesimi olumsuz etkiliyor.
GIDA FİYATLARINDA BÜYÜK ARTIŞ
2021 Eylül'ünden itibaren Türkiye'nin yıllarca sürecek bir yüksek enflasyon sarmalına sürüklendiği belirtiliyor. Bu tarihten bu yana gıda fiyatları yüzde 447 arttı. Örneğin, Eylül 2021'de 100 lira olan bir gıda sepeti, temmuz 2023'te 547 lira oldu.
GIDA GURUPLARINA GÖRE ARTIŞLAR
2022'de yüzde 179,3'e kadar yükselen gıda fiyatlarında yıllık enflasyon, baz etkisiyle düşüş göstermeye başlamıştı. Ancak temmuz ayından itibaren aylık artışlar yeniden yükselerek yıllık enflasyonun yüzde 100'ün üzerine çıkmasına neden oldu. Ağustos'ta, tüm harcama gruplarında fiyatlar yüksek oranlarda arttı. Meyve fiyatlarındaki yükseliş dikkat çekerken, ekmek, pirinç, un, bulgur fiyatları yüzde 13,2 artış gösterdi. Et ve balık grubu fiyatlarında yüzde 2,5 artış yaşandı.
BAKLİYAT VE İŞLENMEMİŞ GIDA FİYATLARIDA YÜKSELDİ
Bakliyat fiyatları yüzde 5,6 artarken, işlenmiş gıda fiyatları yüzde 11,7 arttı. Bu da vatandaşların gıda harcamalarında artışa neden oldu. Son iki ayda gıda fiyatları yüzde 22,8 artış kaydetti. Gıda fiyatlarının önümüzdeki aylarda üç haneli oranlara tırmanması bekleniyor.
Bu dönemde ortalama gıda fiyatları, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 115,4 oranında arttı.