Son günlerde artan tavuk döner kaynaklı gıda zehirlenmeleri sonrası Tarım ve Orman Bakanlığı devreye girdi. Tarım Bakanı İbrahim Yumaklı, hijyen kurallarına uymayan işletmelere kapatma cezası dahil olmak üzere ağır yaptırımlar uygulanacağını duyurdu.
Tavuk Döner Skandalı: Zehirlenme Vakaları Sonrası Denetimler Artırıldı
Özellikle fast food zincirleri, AVM içi lokantalar ve sokak satıcılarında satılan tavuk dönerler nedeniyle yaşanan gıda zehirlenmeleri sonrası, Tarım ve Orman Bakanlığı kapsamlı denetim süreci başlattı. Bakan İbrahim Yumaklı yaptığı açıklamada, vatandaş sağlığını tehdit eden işletmelere göz açtırılmayacağını belirtti.
“Ertesi Gün Kalan Dönerin Satılması Yasak”
Bakan Yumaklı, pişirilip artan dönerlerin yeniden ısıtılarak satışa sunulmasının kesinlikle yasak olduğunu vurguladı. Ayrıca, bozulmuş tavuk etlerinin soslarla kamufle edilerek satışa sunulduğu tespit edilen işletmelerin kapatılacağını ve bu firmalara ağır para cezaları uygulanacağını söyledi.
“Vatandaşlarımızı şeffaf bir denetim sistemine dahil ettik. Tespit ettiğimiz ihlallerde sert cezalar uygulayacağız,” dedi.
Yöresel ve Organik Ürünlere Sıkı Denetim
Yumaklı ayrıca, AVM’lerde ve fuarlarda “organik” ya da “ekolojik” adıyla satılan ürünlerin de yakın takibe alındığını belirtti. Bakanlık, gerçek dışı etiketleme yapan işletmelere müdahale edileceğini ve tüketiciye yanlış bilgi veren firmalara hukuki işlem başlatılacağını duyurdu.
Hijyen Denetimleri Panayır, Festival ve Fuarları da Kapsayacak
Bakanlık; tanıtım günleri, panayır ve fuar gibi geçici satış noktalarında da gıda hijyenine yönelik sıkı kurallar getireceklerini açıkladı. Valilikler ve yerel yönetimlere resmi uyarılar gönderileceği belirtilirken, gıda güvenliği standartlarının herkes için geçerli olduğu vurgulandı.