Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, son beş yılda bankalarda 1 milyon TL ve üzeri mevduata sahip kişi sayısında büyük bir artış yaşandı. 2020-2024 döneminde bu hesapların sayısı %554 oranında yükseldi.

Yoksulluk artarken milyoner de artıyor: İşte 2025 Türkiye milyoner sayısı Yoksulluk artarken milyoner de artıyor: İşte 2025 Türkiye milyoner sayısı

Dolar bazında varlıklar azaldı

TL bazında milyoner hesaplarının toplam bakiyesi %1.946 oranında artarken, dolar bazında hesaplandığında bu artış %331 ile sınırlı kaldı. Aynı dönemde toplam TL mevduatlar %340 büyüme gösterirken, banka hesap sahiplerinin sayısı %48 arttı.

Kişi başına düşen mevduat geriliyor

Mevduat hesaplarındaki artışa rağmen, kişi başına düşen ortalama bakiye dolar bazında %34 geriledi. TL cinsinden bakıldığında kişi başına düşen tutarda %213’lük bir artış görüldü.

Büyük mevduatların payı yükseldi

·         2020’de toplam TL mevduatlar içinde 1 milyon TL ve üzeri hesapların oranı %15 iken, 2024 itibarıyla %69’a yükseldi.

·         Milyoner hesaplarının toplam mevduatlar içindeki oranı %0,2’den %1’e çıktı.

Bu veriler, mevduat sahiplerinin sayısının arttığını, ancak yüksek enflasyon ve kur dalgalanmaları nedeniyle dolar bazında zenginleşmenin beklenen seviyede olmadığını gösteriyor.

Kaynak: Yeni Devir