Ülkemizin bütün şehirleri kendine has yemekleri ile ön plana çıkıyor. Türk mutfağının renklerini oluşturan illerimizden biri olan Sivas, kendine has yemeklerinin yanı sıra tatlı çeşitleri ile de dikkatleri üzerine çekiyor. Yemeklerden sonra tatlı tüketmek Türk kültüründe yer alan ve yazılı olmayan bir kural olarak kabul edilir.

İster evde isterseniz de dışarıda herhangi bir lokanta ya da restoranda yemekten sonra taze demlenmiş çayın yanında ona eşlik eden bir tatlı ikramı olur. Evlerinizde aileniz ile yediğiniz keyifli akşam yemeğinden sonra sizde çayınızın yanında ağzınızı tatlandıracak bir tatlı tarifi arıyorsanız, Sivas usulü un helvasını denemelisiniz. Oldukça kısa sürede hazırlayabileceğiniz bu tarif ile misafirlerini ağırlayabilir aynı zamanda özel günlerde de sevdiklerinize ikramlık elde edebilirsiniz.

Sivas Usulü Un Helvası İçin Gerekli Olan Malzemeler

Evinizde helva yapmak istiyorsunuz fakat bu kez farklı bir tat denemeye karar verdiyseniz Sivas usulü un helvası için hemen hazırlıklara başlayabilirsiniz. Sivas usulü un helvası için ihtiyacınız olan malzemeler şunlardır;

* 2 su bardağı un

* 1 paket margarin

* 1 çay bardağı sıvı yağ

* 1 çay bardağı fındık

Sivas usulü un helvasının şerbeti için gerekli olan malzemeler;

* 2 su bardağı su

* 1 su bardağı süt

* 2 su bardağı şeker

* 1 paket vanilya

44 yıllık balıkçı tüyosunu verdi: Kuru olmayan ve lezzetli hamsi tava tarifi 44 yıllık balıkçı tüyosunu verdi: Kuru olmayan ve lezzetli hamsi tava tarifi

Sivas Usulü Un Helvası Nasıl Yapılır?

Sivas usulü un helvası yapmak için ilk olarak bir paket margarin uygun bir tavaya alınarak eritilmelidir. Ardından margarinin üzerine sıvı yağ eklenip hafifçe kızdırılmalıdır. Yağlar tamamen eridikten sonra üzerine un ilave edilerek karıştırılmaya başlanmalıdır. Bu işlemi yaparken ocak ayarının orta seviyede olmasına dikkat edilmelidir. Ayrı bir sos tenceresinde un helvasının şerbeti için su ve şeker karıştırılmaya başlanmalıdır. Kısık ateşte şeker eriyip sildikten sonra üzerine diğer malzemeler ilave edilip iyice karıştırıldıktan sonra şerbet ocaktan alınmalıdır. Diğer tavada hazırlanan un ve yağ karışımına şerbet yavaş yavaş eklenmelidir. Bu aşamada karıştırma işlemine devam edilmesi gerekir. İsteğe göre karışımın içerisine malzeme listesinde yer alan fındık ilavesi de yapılabilir. Orta ateşte sürekli karıştırılan un helvası kıvam alana kadar pişirilmelidir. Un helvası kıvam aldıktan sonra istenilen şekiller verilerek servis edilebilir.

Sivas Usulü Un Helvasının Püf Noktaları

Sivas usulü un helvası yaparken dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar bulunur. Bu unsurların başında helva için hazırlanan şerbetin soğuk bir şekilde un ve yağ karışımının üzerine eklenmesi yer alır. Şerbetin sıcak olarak eklenmesi, helvanın topak topak bir kıvam almasına neden olacaktır. Aynı zamanda düşük ısıda helvanın kavrulması istenilen lezzeti sağlamayacaktır. Bunun için orta ateş seviyesinin ayarlanması ve tüm kavurma işleminin bu seviyede yapılması dikkat edilmesi gereken püf noktaları arasında yer alır.

Bir Porsiyon Sivas Usulü Un Helvası Kaç Kalori?

Bu tarif de yer alan malzemeler ile hazırlayacağınız Sivas usulü un helvası ortalama olarak 8 ila 10 porsiyonluk bir servis elde etmenize imkan sunacaktır. Özellikle akşam yemeklerinden sonra çayın yanında ikram edeceğiniz un helvasını tüm sevdikleriniz afiyetle tüketecektir.

Bir porsiyon Sivas usulü un helvası ortalama olarak 90 gramdan hesaplanır. 90 gramlık bir porsiyonun kalori değeri ise 295’tir

Muhabir: Haber Merkezi