Reçete edilen gözlüklerin SGK ile anlaşmalı bir optik mağazalarından alınmalıdır. Gözlük reçetesi süresi boyunca yapılan alım işlemlerinde cam ve çerçeve için devlet desteğinden yararlanmak mümkündür. Bir sebepten dolayı 10 iş günü içinde gözlük almayan kişilerin reçetesiz geçersiz olur. Gözlük reçetesi için verilen 10 günlük süre tatil sürelerini kapsamaz. Hafta sonları ve resmî tatil günleri verilen süreye dahil değildir.
Gözlük Reçetesinin Süresi Bitince Ne Olur?
Reçetenin geçerli olduğu 10 iş günü içinde SGK anlaşmalı bir optik mağazadan gözlük temin edilmelidir. Aksi taktirde gözlük reçetesi geçerliliğini kaybedeceği için işlem yapılamaz. Reçete geçerli olmadığı için yeni bir gözlük almak için tekrar göz doktoruna gidilmesi gerekir. Doktor muayenesinden sonra yeniden yazılan gözlük reçetesi aynı geçerlilik süresine sahiptir.
SGK Gözlük Yenileme Süresi Ne Kadar?
SGK ile anlaşmalı optik mağazalarda gözlük reçetesinin yanı sıra yenileme süresi de vardır. Gözlüğün camını ya da çerçevesini değiştirmek için 3 yıl süre bulunur. Bu sürenin belirlenmesinde doktorların fikri alınmıştır. Gözlük numarasının büyüme süresi 3 yılı bulduğu için buna uygun bir süre belirlenmiştir. Söz konusu süre tamamlanmadan SGK desteğiyle numaralı gözlük almak mümkün değildir.
Gözlük Reçetesini Hangi Bölüm Yazar?
SGK desteğiyle gözlük almak için bir hastaneden muayene olmak gerekir. Bunun için göz sağlığı ve hastalıkları bölümünden randevu alınmalıdır. Göz doktoru yapacağı randevudan sonra hastanın gözlerine uygun bir gözlüğü reçete eder.
Göz Muayenesinde Hangi İşlemler Yapılır?
Görme konusunda sıkıntı yaşayan hastalara yapılan göz muayenesinde belirli işlemler yapılır. Hastanın görme durumunu tespit etmek amacıyla yapılan muayenelerin sonucunda göz derecesi tespit edilir. Muayene işlemlerinin ardından ortaya çıkan göz derecesine uygun gözlük reçetesi yazılır. Bu reçete ile SGK anlaşmalı optik mağazalardan gözlük alınabilir. Göz muayenesinde yapılan işlemler şunlardır;
Görme Keskinliği Testi: Hastalara çeşitli büyüklükte harfler ya da rakamlar gösterilir. Harfler ve rakamlar büyükten küçüğe doğru okutulur. Bu sayede hastanın yakından ve uzaktan görme sorunları tespit edilir.
Gözlük Muayenesi: Gözlüğün yazılması için önemli olan bu muayenede miyop, hipermetrop ve astigmat gibi kırma kusurlarının olup olmadığına bakılır. Hastanın gözlüğe ihtiyaç duyduğunu tespit etmek amacıyla refraktometre ile ölçüm gerçekleştirilir. Elde edilen verilerle otomatik cihazlar kullanılarak hasta üzerinde gözlük camları denenir.
Göz Kapağı Muayenesi: Göz kapakları, gözyaşı bezleri ve gözyaşı kanalı sisteminin muayenesi yapılır. Aynı zamanda göz kapağı çevresi de incelenir.
Göz Kasları Muayenesi: Göz bebeği hareketlerinin kontrol edildiği bu muayene işleminde göz içi kaslarının fonksiyonları gözlemlenir. Aynı zamanda gözün paralel durmasını sağlayan dış kas fonksiyonları da detaylı bir şekilde incelenir. Bu muayenenin amacı göz rahatsızlıklarının, okuma yetisinin ve motor becerilerin ölçülmesidir.
Göz Tansiyonu Ölçümü: Göz içindeki basınç oranının tespit edildiği ölçüm işlemidir. Ölçümün yapılması için temassız bir tonometre aracılığıyla göze hava iletilir. Tonometre göze doğrudan temas etmediği için herhangi bir ağrı hissedilmez.
Biomikroskopik Muayene: Bir dizi cihazın birleşiminden meydana gelen slit lamp ile yapılan bir muayenedir. Muayenenin amacı kornea, iris, lens ve retina tabakalarının derinlemesine incelenmesidir. Bu sayede gözdeki sorunlar tespit edilir.
Göz Dibi Muayenesi: Göz bebeğini büyütücü damlaların kullanıldığı bir muayenedir. Büyüyen göz bebeğinde yapılan incelemede çeşitli göz sorunları ortaya çıkarılır.