Hastalık, iş kazası, doğum ve meslek hastalığı nedenleriyle geçici iş göremezlik durumu bulunan işçilerin sigorta priminin yatırılmasına dair bir düzenleme yoktur. Bu nedenle işverenin böyle bir yükümlülüğü bulunmaz. Eğer işveren, işçi için ücret yatırıyorsa aynı zamanda sigorta primlerini de yatırmalıdır. Raporlu olduğu için ücret alamayan işçilerin SGK primi de ödenmez.

İşveren SGK Primini Ödemezse Ne Yapılmalıdır?

İşverenin geçici iş göremezlik durumu bulunan hastalar için SGK primi yatırma gibi bir zorunluluğu yoktur. Bu nedenle yasal olarak herhangi bir hak arayışında bulunmak mümkün değildir. Raporlu işçinin dikkat etmesi gereken nokta işverenin ücret ödeme durumudur. Eğer işveren ücretleri ödemeye devam ediyorsa SGK primini de yatırmak zorundadır.

Raporlu İşçi Hem İşverenden Hem SGK’dan Ödeme Alabilir Mi?

Sağlık raporu alan işçi durumunu SGK’ya bildirmelidir. Böyle bir senaryoda SGK tarafından ücret yatırılır. Aynı zamanda işveren ödemesi de gerçekleştirilir. İşçinin aldığı iki ayrı ödeme farklı şekillerde değerlendirilir. İşveren ile yapılan toplu iş sözleşmesi ya da işveren ile SGK arasında imzalanan protokol bilgileri bu açıdan önem kazanır. Böyle bir durum söz konusuysa geçici iş göremezlik ödeneğini işveren öder. Bununla birlikte iki ayrı sözleşmesi olmayan işçilerin SGK ödemesini işverene vermesi gerekir.

Almanya’dan Türkiye ekonomisine dair önemli açıklama: Faiz indirimi olacak mı? Almanya’dan Türkiye ekonomisine dair önemli açıklama: Faiz indirimi olacak mı?

Raporlu İşçi Ne Kadar Ödeme Alır?

SGK, geçici iş göremezlik durumu olan işçiye ücretinin 2/3 tutarında bir ödeme yapar. İşçinin son 3 ay içindeki çalışmasına göre ödeme hesaplaması gerçekleştirilir. Hesaplama yapılırken prim ve ikramiyeler de hesaba eklenir. Eğer işçi son 3 içinde çalışmamışsa önceki çalışma süreçleri ele alınır.

 İş kazası ya da meslek hastalığı nedenleriyle çalışamayan işçi her gün düzenli olarak ödeme alır. Analık haliyle alınan geçici iş göremezlik durumunda doğumdan önce ve sonra 8 aylık ödeme gerçekleştirilir. Çoğul gebelik yaşanırsa bu sürelere ek olarak ikişer hafta daha izin verilir.

Raporla SGK’dan Nasıl Ödeme Alınır?

SGK’nın ödeme şartlarını karşılayan geçici iş göremezlik raporuna sahip işçiler geri dönük 90 gün prim ödemiş olmalıdır. Bununla birlikte hastalık, iş kazası, doğum ve meslek hastalığı nedeniyle talep edilen raporun SGK onaylı bir sağlık kurumundan alınması gerekir. Elinde geçerli bir belgesi olan işçilerin e-Devlet üzerinden başvuru yapma hakkı bulunur. Başvuru yapma süresi 15 gündür.

Hasta İşçiye Ücret Ödenir Mi?

İşçinin hastalanması, geçici iş göremezlik kapsamında değerlendirilir. Hastalığı nedeniyle çalışamayan işçiye işveren tarafından ödeme yapılmasını gerektiren herhangi bir düzenleme yoktur. Uygulamada ise işverenin işçiye 2 günlük ödeme yapması gibi bir durum söz konusu olabilir. Bu ödemenin yapılmaması halinde iş sözleşmesi bitiminde 2 günlük ücret talep edilebilir. Bu talebin gerçekleştirilme işlemi 5 yıl içinde yapılmalıdır.

Hangi Meslek Hastalıkları Geçici İş Göremezlik Kapsamındadır?

Meslek hastalıkları, geçici iş göremezlik alınması için önemli bir konudur. Meslek hastalığı, işçinin işinden ya da iş yaptığı ortamdan kaynaklanmalıdır. İşçinin sahip olduğu hastalığın meslek hastalığı kapsamında değerlendirilmesi için mutlaka işiyle ya da işyeriyle bağlantısı olması şarttır. İşçinin sahip olduğu hastalığın işiyle bağlantılı olduğun kanıtlaması gerekir.

Meslek hastalıkları yapıları gereği kısa sürede ortaya çıkmaz. Meslek hastalıklarının etkilerini göstermeleri bazen 30 yılı aşkın bir süreyi bulur. Böyle bir durum söz konusu olduğunda işyerindeki hastalık kayıtları araştırılır.

Muhabir: Haber Merkezi