Lezzetli bir tatlı olmasının yanı sıra hamurlu bir tatlı olması nedeniyle son derece doyurucu da olan şekerpare, özellikle bayram gibi özel zamanlarda sıkça tercih edilen tatlılar arasında yer alıyor. Misafir sofralarının olmazsa olmazı tatlılarından biri olan şekerpareyi hazır almak mümkün olduğu gibi doğrudan evde yapmak da mümkün oluyor. Evde yapılan şekerpareyi, pastane usulü hazırlamak da bu tarifle mümkün bir hale geliyor.
Pastane usulü şekerpare yapmak isteyenlerin bazı püf noktalara dikkat ederek şekerpareyi hazırlaması gerekiyor. Bu şekilde hazırlanan şekerpareler, tıpkı bir pastaneden alınmış gibi damakta unutulmaz bir tat bırakmayı başarıyor. Peki pastane usulü şekerpare nasıl yapılır? İşte pastane usulü şekerpare tarifi…
ŞEKERPARE HANGİ MUTFAĞA AİT?
Geleneksel lezzetlerden biri olan şekerpare, Türk mutfağından doğan tatlılar arasında yer alıyor.Şerbetli ve hamurlu bir tatlı olan şekerparenin doğuşu, Osmanlı mutfağına kadar dayanıyor. Hamuru hazırlandıktan sonra, ufak parçalara bölünerek hazırlanan bir tür tatlı olan şekerpare, kuruyemişlerle süslendiği için ayrı bir lezzete sahip oluyor. Bazı yörelerde ‘şerbetli kurabiye’ de denen şekerparenin pastane usulü tarifini yapmak ise, bu tatlıdan alınabilecek olan lezzeti arttırıyor.
PASTANE USULÜ ŞEKERPARE TARİFİ MALZEMELERİ NELER?
Lezzetli bir tatlı olan şekerpareyi pastane usulü yapmak için malzemelerin eksiksiz bir şekilde ve ölçüye uygun şekilde hazırlanması gerekiyor. İşte pastane usulü şekerpare için gerekli olan tüm malzemeler:
Hamuru için;
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- 1,5 adet yumurta (1 tam, 1’inin akı)
- 125 gram oda sıcaklığında tereyağı
- 3 su bardağı kadar un
- Yarım su bardağı irmik
- Yarım su bardağı pudra şekeri
Şerbeti için;
- 3 su bardağı toz şeker
- 4 su bardağı su
- Yarım limon suyu
Üzeri için;
- Toz Antep fıstığı, fındık, ceviz ya da Hindistan cevizi
- 1 yumurtanın sarısı
PASTANE USULÜ ŞEKERPARE NASIL YAPILIR?
Pratik bir şekilde pastane usulü şekerpare yapmak için tarifin her aşamasını adım adım takip etmek gerekiyor. İşte pastane usulü şekerpare tarifi:
- İlk olarak pastane usulü şekerparenin şerbeti hazırlanır.
- Şerbeti için; bir tencere içerisine su ve şeker eklenir.
- Tencereye eklenen su ve şeker, orta ateşte 10 dakika kadar kaynatılır.
- Kaynayan ve şekerin eridiği suya limon suyu eklenir.
- Yaklaşık 5 dakika daha kaynatılan şerbet ocaktan alınarak soğumaya bırakılır.
- Ardından pastane usulü şekerparenin hamuru hazırlanır.
- Hamuru için; yoğurma kabı içerisinde oda sıcaklığında erimiş tereyağı ile birlikte yumurta, sıvı yağ, irmik ve pudra şekeri eklenir.
- Malzemeler karıştırıldıktan sonra kabın içerisine azar azar un ilave edilmeye başlanır.
- Son olarak hamur karışımına kabartma tozu ve vanilya eklenerek yoğurma işlemine geçirilir.
- Kulak memesi kıvamına gelen hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılır ve bu parçalara oval olacak şekildebir şekil verilir.
- Şekillendirilen tatlılar pişirme kağıdı serili fırın tepsisine dizilir.
- Üzerine yumurta sarısı sürülür.
- Fırına girmeye hazır olan tatlılar çatalla boydan boya çizilerek pastane usulü şekerpare görüntüsüne getirilir.
- Şekerpareler, önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 25 dakika kadar pişirilir.
- Pişen pastane usulü şekerpareler başka bir kaba alınır.
- Şekerparelerin üzerine sıcaklığı geçmeden ılımış olan şerbet dökülür ve şerbetin çekmesi sağlanır.
- Kabın üzeri kapatılır ve pastane usulü şekerpareler birkaç saat kadar dinlendirilir.
- Damak zevkine bağlı olarak Antep fıstığı, çekilmiş fındık, ceviz veya Hindistan cevizi ile süslenerek pastane usulü şekerpareler servis edilir.
PASTANE USULÜ ŞEKERPARE YANINA NE GİDER?
Şerbetli bir tatlı olması nedeniyle ağızda ağır bir tat bırakacak olan pastane usulü şekerparenin tek başına servis edilmesi genellikle tavsiye edilmiyor. Yanına en çok çay yakışan pastane usulü şekerpare, Türk kahvesi ya da çeşitli diğer kahveler gibi asitli içeceklerle de servis edilebiliyor.