Veraset ilamı, bir kişinin ölümünden sonra mirasçılarının kimler olduğunu ve miras paylarının ne kadar olduğunu belirleyen resmi bir belgedir. Veraset ilamı almak için noterliğe veya sulh hukuk mahkemesine başvurulabilir.

Bu yazıda, noter veraset ilamı için gerekli belgeler nelerdir, hangi durumlarda noterlik veraset ilamı verilemez, noter veraset ilamı ücreti ne kadardır ve noter veraset ilamı nasıl alınır gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.

NOTER VERASET İLAMI NASIL ALINIR?

Noter veraset ilamı almak için, öncelikle veraset ilamı almak istediğiniz noterliği seçmeniz gerekir. Noterliği seçerken, murisin son ikametgahının bulunduğu ilçedeki noterlikleri tercih etmeniz daha uygun olabilir. Daha sonra, noter veraset ilamı için gerekli belgeleri hazırlayıp noterliğe götürmeniz gerekir. Noterlik, belgelerinizi inceledikten sonra, veraset ilamı verip vermeyeceğine karar verir. Veraset ilamı verilirse, noter veraset ilamı ücretini ödemeniz ve veraset ilamını imzalamanız gerekir. Veraset ilamı verilmezse, noterlik size gerekçesini yazılı olarak bildirir ve sulh hukuk mahkemesine başvurmanızı önerir.

VERASET İLAMININ İŞLEVİ NEDİR?

Mirasçılık belgesi (veraset ilamı), vefat eden kişinin bıraktığı malda hak sahibi olan mirasçıların yasal durumlarını tespit etmek için kullanılabilir.

Vefat eden kişinin ölümü üzerine mirasçılık sıfatının kazanılması mirasçılık belgesi düzenlenmesini gerektirmese de, birçok resmi işlemin tamamlanabilmesi için mirasçılık sıfatının kanıtlanması gerekmektedir. Mirasçılık belgesi, mirasçılığın kanıtı olarak sunulabilir.

NOTER VERASET İLAMI İÇİN GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

Veraset ilamı yani mirasçılık belgesi ile alakalı başvuru yapmak için gerekli olan belgeler şunlardır:

  • ·         Veraset ilamı talebi içeren dilekçe
  • ·         Nüfus kayıt örneği
  • ·         Nüfus cüzdanının fotokopisi
  • ·         Ölüm belgesi

Bu belgeleri noterliğe ibraz ederek veraset ilamı alabilirsiniz. Ancak bazı durumlarda noterlik veraset ilamı verme yetkisine sahip değildir. Bu durumlarda sulh hukuk mahkemesine başvurmanız gerekir.

HANGİ DURUMLARDA NOTERLİK VERASET İLAMI VEREMEZ?

Noterlik veraset ilamı veremezse, bunun sebebi genellikle muris ve mirasçı arasındaki soy bağının tespit edilemediği veya nüfus kayıtlarının yeterli açıklıkta olmadığı hallerdir . Bu durumlar şunlardır:

  • ·         Muris tarafından düzenlenmiş vasiyetname, tenkis davası, miras paylaşım sözleşmesi veya miras feragatnamesi gibi belgelerin bulunması
  • ·         Murisin yabancı uyruklu olması veya yabancı ülkede ölmesi
  • ·         Murisin evlat edinilmiş veya evlatlık verilmiş olması
  • ·         Murisin veya mirasçıların soyadı değişikliği yapmış olması, medeni durumlarında değişiklik olması, nüfus kayıtlarında eksiklik veya hata olması, tanınmamış veya reddedilmiş çocukları olması ikametgahlarının bilinmemesi.

Bu gibi durumlarda, noterlik veraset ilamı vermek yerine, sulh hukuk mahkemesine başvurmanızı tavsiye eder.

NOTER VERASET İLAMI ÜCRETİ NE KADARDIR?

Noter veraset ilamı ücreti, veraset ilamı alınacak noterliğin bulunduğu ilin vergi dairesince belirlenen harç miktarına göre değişir. Harç miktarı, her yıl yeniden değerleme oranına göre güncellenir. Güncel 2024 yılı için noter veraset ilamı ücreti 878,20 TL olarak belirlenmiştir. Bu ücret, noterlik tarafından tahsil edilir ve veraset ilamı alındığında makbuz olarak verilir.

ÖLÜMDEN NE KADAR SÜRE SONRA MİRASÇILIK BELGESİ ALINIR?

Mirasçılık belgesi talepleri her zaman kabul edilmektedir. Vefat eden kişinin vefatını takip eden herhangi bir zamanda mirasçılık belgesi alınabilir. Sonuç olarak, ölümden sonra mirasçılık belgesi almak için herhangi bir zaman kısıtlaması yoktur.

Öte yandan, ölümden sonra bir miras devredildiğinde, karşılıksız varlık elde eden mirasçılar veraset ve intikal vergisine tabidir. Bu verginin ödenmesi için son tarih ölüm tarihinden itibaren bir aydır. Ödenmemesi halinde mirasçılar vergi cezaları ile karşı karşıya kalmaktadır.

Muhabir: Haber Merkezi