Myanmar’da art arda yaşanan 7,7 ve 6,4 büyüklüğündeki iki deprem büyük yıkıma neden oldu. Resmî açıklamalara göre şu ana kadar 1002 kişi hayatını kaybederken, 2376’dan fazla kişi yaralandı. Kayıp sayısı ise artıyor.

Sagaing bölgesi merkezli depremler ülkeyi sarstı

Güneydoğu Asya ülkesi Myanmar, son yılların en yıkıcı doğal felaketlerinden biriyle karşı karşıya. Sagaing bölgesi merkezli 7,7 ve 6,4 büyüklüğündeki depremler, ülkenin orta kesiminde büyük bir yıkıma neden oldu.

Ardı ardına gelen sarsıntılar, binlerce binanın yıkılmasına ve altyapının ağır hasar görmesine yol açarken, özellikle kırsal alanlardaki köyler tamamen haritadan silindi.

Can kaybı 1000’i aştı, yaralı sayısı hızla artıyor

Myanmar’daki askeri yönetimin enformasyon birimi tarafından yapılan açıklamaya göre, şu ana kadar:

  • 1002 kişi hayatını kaybetti,
  • 2376’dan fazla kişi yaralandı,

Yetkililer, can kaybının daha da artmasından endişe ediyor. Enkaz altında kalan çok sayıda kişiye ulaşmak için arama-kurtarma ekipleri zamana karşı yarışıyor.

Kırsal bölgelerde ulaşım ve iletişim kesildi

Depremin merkez üssü olan Sagaing ve çevresindeki birçok köyle iletişim tamamen kesildi. Bölgede:

  • Yol ve köprülerin çökmesi,
  • Telekomünikasyon hatlarının zarar görmesi,
  • Elektrik kesintilerinin yaygınlaşması,

arama-kurtarma çalışmalarını zorlaştırıyor. Askeri yönetim, bölgeye helikopterler ve insansız hava araçlarıyla yardım malzemesi ulaştırmaya çalışıyor.

Yıkımın en yoğun olduğu yer: Sagaing ve çevresi

Depremlerden en çok etkilenen bölgeler arasında:

  • Sagaing Eyaleti
  • Mandalay
  • Magway

bulunuyor. Bu bölgelerde bazı yerleşim yerlerinin tamamen yıkıldığı, hastane, okul ve kamu binalarının büyük kısmının kullanılamaz hâle geldiği bildiriliyor.

Uluslararası yardım çağrısı

Myanmar’da görev yapan insani yardım kuruluşları, depremzedelere yardım ulaştırmakta zorlandıklarını belirterek uluslararası yardım çağrısı yaptı.

Son Dakika | Bayramda bile durmadı: İsrail’den Refah’a kara harekatı! Son Dakika | Bayramda bile durmadı: İsrail’den Refah’a kara harekatı!

Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Kızılhaç, Myanmar’daki gelişmeleri yakından izlediklerini ve acil yardım planlarını devreye soktuklarını duyurdu.

Ancak askeri yönetimle uluslararası toplum arasında yaşanan siyasi gerilimler nedeniyle, yardımların koordinasyonu ve ulaştırılması konusunda zorluklar yaşanabileceği belirtiliyor.

Artçı sarsıntılar sürüyor, halk açık alanlara akın etti

Depremlerin ardından bölgede çok sayıda artçı sarsıntı meydana geldi. Uzmanlar, özellikle 7,7 büyüklüğündeki ilk depremin ardından gelen 6,4 büyüklüğündeki ikinci depremin, artçıdan çok bağımsız bir şok niteliğinde olduğunu vurguluyor.

Bölge halkı, yeni sarsıntı korkusuyla evlerine dönmüyor, açık alanlarda, park ve meydanlarda geceyi geçiriyor. Çadırlardan oluşan geçici barınma alanları kurulmaya başlandı.

Myanmar'da deprem riski ve geçmişteki büyük felaketler

Myanmar, Hindistan-Avustralya ve Avrasya levhalarının kesişim noktasında yer alması nedeniyle deprem açısından yüksek risk taşıyan bir ülke.

Daha önce 2011 yılında 6,8 büyüklüğündeki depremde 70’ten fazla kişi hayatını kaybetmişti. Ancak bu son depremler, son yılların en yıkıcısı olarak kayıtlara geçti.

Kaynak: Yenidevir.com.tr