Farklı yörelerin öne çıkan lezzetleri, Türk mutfağına farklı renkler katmaktadır. Bu tatlardan biri olan mıhlama, Karadeniz Bölgesi’nin en önemli lezzetleri arasında yer alır. Özellikle kahvaltı sofralarında sevilerek tüketilen mıhlama, sadece Karadeniz yöresinde değil Türkiye’nin dört bir yanında yapılmaktadır.
Mıhlama, muhlama ya da kuymak olarak da bilinmektedir. Farklı yörelerde bu lezzetin adı değişiklik gösterse de yapım aşaması ve ana malzemeleri aynıdır. Mıhlamanın esas önemli malzemesi ise peynirdir. Bu nedenle mıhlama yaparken hangi tür peynirin kullanılacağı oldukça önemlidir. Bu yazımızda sizlere mıhlama için kullanılması gereken peynirler çeşitlerinin neler olduğunu, mıhlamanın nasıl yapılması gerektiğini ve mıhlama yapmanın püf noktalarının neler olduğunu aktaracağız.
Mıhlama Hangi İllere Ait?
Mıhlama tarifine ve püf noktalarına değinmeden önce mıhlamanın ne olduğunu açıklamakta fayda olacaktır. Mıhlama ya da kuymak, Samsun, Giresun, Ordu, Gümüşhane, Trabzon, Rize, Bayburt, Artvin, Çorum, Sivas, Tokat, Amasya, Erzurum ve Ardahan’a ait yöresel bir yemektir. Bu illerimizin yanı sıra Gürcistan, Dağıstan, Azerbaycan ve Kafkasya’nın bazı bölgelerinde de mıhlama oldukça popülerdir. Bu eşsiz lezzet genel olarak sabah kahvaltılarda sıcak sıcak tüketilmektedir.
Mıhlama İçin En Doğru Peynir Nedir?
Mıhlama yaparken özenle seçilmesi gereken ana malzeme peynirdir. Bunun için tercih edilecek olan peynir genellikle çeçil peyniridir. Fakat çeçil peynirinin olmadığı zamanlarda Trabzon köy peyniri, kolot peyniri, tel peynir ya da kaşar peyniri de kullanılabilir.
Mıhlama İçin Gerekli Malzemeler
Mıhlama yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler şunlardır;
* 4 yemek kaşığı tereyağı
* 4 yemek kaşığı mısır unu
* 2 su bardağı su
* 300 gram Trabzon peyniri
Mıhlama Nasıl Yapılır?
Doğru bir şekilde mıhlama yapmak için ilk olarak tereyağının kısık ateşte eritilmesi gerekir. Ardından tereyağının üzerine mısır unu yavaş yavaş eklenmelidir. Bu sırda bir tahta kaşık yardımı ile un sürekli olarak karıştırılmalıdır. Unun kokusu çıkında ve renk almaya başlayınca üzerine azar azar su eklemesi yapılır. Su kaynamaya başlayınca mısır unu şişmeye başlayacaktır. Bu sırada üzerine Trabzon peyniri ya da mıhlama yapmak için uygun olan peynir çeşitlerinden tercih edilen ilave edilmelidir. Peynir ilavesinden sonra mıhlama kısık ateşte, ara ara karıştırılarak hazır hale getirilir. Pişen mıhlama sıcak sıcak servis edilir.
Kuymak ile Mıhlama Arasındaki Fark Nedir?
Kuymak ile mıhlama aynı yemek için kullanılsa da aslında bir noktada birbirlerinden ayrılmaktadır. İki lezzetin arasındaki en önemli fark ise kuymakta ana malzeme mısır unudur. Mıhlamada ise asıl malzeme peynirdir. Kısacası kuymakta peynir kullanımı az miktarda olurken, mıhlamada peynir kullanımı daha fazladır. Bunun yanı sıra mıhlama yaparken kullanılan tereyağı, kuymak yaparken kullanılandan daha fazladır.
Mıhlamanın Yanına Ne Yakışır?
Karadeniz Bölgesi’nde genellikle sabah kahvaltıları için tercih edilen mıhlama, farklı öğünlerde de afiyetle tüketilebilir. Mıhlamanın yanında genel olarak mısır ekmeği, Laz böreği ya da karalahana çorbası servis edilmektedir. Elbette sizler kendi damak tadınıza göre mıhlamayı sade olarak tüketmeyi ya da farklı bir lezzetin mıhlamaya eşlik etmesini tercih edebilirsiniz. Ancak şunu belirtmekte fayda olacaktır; mıhlama yemeğinin yanında normal ekmek yerine mısır ekmeğinin tüketilmesi, mıhlamanın tadına tam olarak varılmasını sağlayacak en önemli püf noktasıdır. Aynı zamanda mıhlama yaparken tereyağının fazla koyulması da bu lezzetli yemeğin tadını ikiye katlayacaktır.