Türkiye’de oldukça popüler kahvaltılık soslardan biri olan çemen, özellikle İç Anadolu Bölgesi’nde bolca tüketiliyor. Çemen denince akla ilk Kayseri ve çevresi gelse de mutfağı ile gastronomiye inanılmaz katkılar sağlayan Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin çemenleri de son derece lezzetli oluyor. Özellikle son zamanlarda popüler olmaya başlamış olan Maraş usulü çemen, bölgenin en çok bilinen çemeni durumunda.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en popüler çemeni olan ve Kahramanmaraş’ta yapılan Maraş usulü çemen, kolay bir tarife sahip olmasıyla evlerde de pratik bir şekilde yapılabiliyor. Birçok faydası olan Maraş usulü çemen, aynı zamanda lezzetli bir sos sunmasıyla da dikkat çekiyor. Peki Maraş usulü çemen nasıl yapılır? İşte evde Maraş usulü çemen tarifi…

MARAŞ USULÜ ÇEMEN TARİFİ MALZEMELERİ NELERDİR?

Kahramanmaraş’ta çaman olarak da bilinen Maraş usulü çemen, birtakım malzemelerin bir araya gelmesiyle yapılıyor. Diğer yörelerden farklı olarak kemik suyu da içeren Maraş usulü çemen, diğer çemenlerden bambaşka bir lezzet sunuyor. İşte Maraş usulü çemen için gerekli olan tüm malzemeler:

  • ·         1 büyük kase sarımsak
  • ·         1 su bardağı zeytinyağı
  • ·         10 gr. çemen tozu
  • ·         10 gr. karabiber
  • ·         10 gr. kimyon
  • ·         10 gr. kişniş
  • ·         10 gr. tarçın
  • ·         10 gr. toz karanfil
  • ·         10 gr. yenibahar
  • ·         10 gr. zencefil
  • ·         2 litre kemik suyu
  • ·         500 gr. pul biber
  • ·         Tuz

MARAŞ USULÜ ÇEMEN NASIL YAPILIR?

  • Pratik bir şekilde yapılabilecek olan Maraş usulü çemen, gerekli adımların takibiyle her mutfakta hazırlanabiliyor. İşte Maraş usulü çemen tarifi:
  • Kemikler suyunun çıkması için bir tencereye alınır ve kaynatılır.
  • Kullanılacak olan sarımsaklar iyice ezilir.
  • Pul biber hariç olmak üzere baharatların hepsi güzelce karıştırılır.
  • Karıştırılan baharatlara son olarak pul biber eklenir ve iyice karıştırılır.
  • Baharatlı karışıma sarımsaklar da eklenerek karıştırılma işlemine devam edilir.
  • Baharatlar ve sarımsaklar karıştırıldıktan sonra karışıma kaynar kemik suyu ilave edilir.
  • Karışım kek kıvamına gelene kadar iyice karıştırılır.
  • Karışıma son olarak bir bardak kadar yağ eklenir ve karışım bir tavaya alınır.  
  • Yaklaşık iki üç dakika kadar kavurma işlemi uygulanır.
  • Sürekli karıştırarak kavrulan Maraş usulü çemene son olarak tuz eklenir ve ocaktan alınır.
  • Soğuyan ve yaklaşık bir iki gün bekletilen Maraş usulü çemen, kavanozlara konur.
  • Maraş usulü çemen, kavanozlarda saklanır.

MARAŞ USULÜ ÇEMEN NE KADAR DAYANIR?

Yemeklerin yanında tüketilebileceği gibi meze olarak da tüketilebilecek olan Maraş usulü çemen, aynı zamanda doğrudan ekmeğin üzerine sürülerek tüketilebilen soslar arasında yer alıyor. Özellikle kahvaltılarda tüketilen Maraş usulü çemen, popüler olduğu Kahramanmaraş’ta bolca baharat içermesi nedeniyle kış aylarında daha sık tüketiliyor. Uzunca süre dayanabilecek olan Maraş usulü çemen, buzdolabında birkaç ay kadar saklanırken, buzluk gibi daha serin ortamlarda bir yıla kadar muhafaza edilebiliyor.

MARAŞ USULÜ ÇEMENİN FAYDALARI NELERDİR?

Tüketimi son derece lezzetli olan Maraş usulü çemenin diğer çemenler gibi vücuda birçok faydası bulunuyor. Bol miktarda antioksidan madde içeren Maraş usulü çemen, özellikle kış aylarında düşen bağışıklığı toparlıyor. İşte Maraş usulü çemenin faydaları:

  • ·         Anne sütü oranını arttırma
  • ·         Doygunluk hissi sağlama
  • ·         Kabızlık gibi sindirim problemlerini çözme
  • ·         Kalp rahatsızlıklarına karşı koruyuculuk sunma
  • ·         Kolesterol düzeyini dengede tutma
  • ·         Mide rahatsızlıklarına karşı etkili olma
  • ·         Regl ağrılarını hafifletme

Muhabir: Haber Merkezi