Mahkûm ailesi olmak, yardım almak için tek başına yeterli değildir. Ailelerin yardımlardan yararlanması için maddi durumunun kötü olması gerekir. Muhtaçlık durumu, alınan belgelerle kanıtlanmalıdır. Cezaevine giren kişilerin aileleri, ciddi bir gelir kaybı ile karşı karşıya kalır. Mahkûm eşleri, çocukları ve anne-babaları bu süreçte zorluk yaşar. Ailede gelir getiren kişi cezaevine girdiği takdirde ciddi bir desteğe ihtiyaç vardır. Devlet, mahkûm ailelerinin karşılaştığı maddi güçlükleri telafi etmek için yardım yapar. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, belediyeler, dernek ve vakıflar aracılığıyla yardımlardan yararlanmak mümkündür.

Çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan yardımlardan yararlanmanın belli şartları vardır. İlk olarak gelirin belli bir seviyenin altında olması şarttır. Aynı zamanda gelir getiren mallara sahip olmamak da gerekli şartlar arasındadır. Yardım için koşulları sağlayanlar, ilgili kuruluşlara giderek başvuru yapabilir. Başvurular, kurum tarafından değerlendirildikten sonra ödemeler başlar. Böylece ailenin giderlerini karşılaması daha kolay hale gelir.

Mahkûm Ailelerine Maaş Veren Kurumlar Hangileridir?

Mahkûm ailelerine maaş veren kurumların başında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı gelir. Bakanlığın yanı sıra bağlı olduğunuz belediyeden de yardım talebinde bulunabilirsiniz. Yardımlaşma vakıfları ve dernekleri de belli miktarlarda ödeme yapar.

Yardım alabilmek için e-Devlet’te yer alan sosyal yardım başvuru formunu doldurabilirsiniz. Başvuru formunda yer alan bilgilerin eksiksiz şekilde doldurulması önemlidir. Aynı zamanda hatalı beyanda bulunmamaya da dikkat etmelisiniz.

Çiftçinin borç yükü alarm veriyor: 2025'te üretim tehlikede! Çiftçinin borç yükü alarm veriyor: 2025'te üretim tehlikede!

Yardımlar, maddi olarak ödenebileceği gibi ayni olarak da ödenebilir. Gıda, kıyafet gibi yardımların ayni olarak verilmesi mümkündür. Ailede eğitim hayatını sürdüren çocuklar varsa onlara eğitim sürecinde kullanmaları için çeşitli yardımlar yapılır.

Mahkûm Aileleri Yardım Almak İçin Ne Yapmalıdır?

Mahkûm aileleri yardım almak için bizzat başvuru yapmalıdır. Başvuru sırasında nüfus cüzdanınızı yetkili kişilere bizzat göstermelisiniz. Aynı zamanda muhtaçlık durumunu belgelemek de başvuru sırasında gereklidir. Her kurumun başvuru sırasında istediği belge farklıdır. Ancak kurumlar arasında bilgi paylaşımı olduğu için bazen sizden belge talep edilmez.

Maddi durumu yetersiz olan aileler, belediyeler tarafından sunulan yardımlardan yararlanabilir. Süt yardımı, halk ekmek, eşya yardımı ve gıda desteği ile ihtiyaçlar, bir nebze de olsa karşılanır.

Mahkûm Ailelerine Ne Kadar Maaş Verilir?

Mahkûm ailelerine verilecek maaş miktarı, yardım türüne göre değişir. Her yardım için ödenene tutar birbirinden farklıdır. Yardım tutarları yıllar içerisinde artar. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı standart ödemelerin yanı sıra yıllar içerisinde yeni yardımlar da öngörür. Bu sayede alınacak destek tutarları daha da artar. Mahkûm ailelerine sağlık anlamında da destek verilir.

Hane içinde kişi başına düşen gelir asgari ücretin üçte birinden az ise aileler, prim ödemeden genel sağlık sigortasından yararlanabilir. Bunun için gelir testi başvurusu yapılmalıdır. Gelir testi başvuruları, sosyal yardımlaşma vakıfları aracılığıyla yapılır.

Mahkûm Aileleri Maaş Ödemeleri Ne Zaman Yapılır?

Mahkûm aileleri maaş ödemelerini her ay belirlenen tarihlerde alır. Bazı ödemeler ayın başında yapılır. Bazıları ise ay içerisinde belirtilen farklı günlerde yapılır. PTT şubelerinden ödemeleri almak mümkündür. Banka hesap numarasını belirten kişiler, kendi hesaplarına yardımların yatırılmasını isteyebilirler.

Mahkûm aileleri, maddi durumlarında bir düzelme olana kadar yardımlardan yararlanır. Aileden birisi sigortalı olarak çalışmaya başladığında ya da gelir elde edecek bir durum ortaya çıktığında yardımlar kesilir.

Muhabir: Haber Merkezi