Yaşam

Kolesterol, kalp, şeker... Bunu yiyen hepsinden kurtuluyor! Bir kase yeterli

Abone Ol

Beslenmenin insan sağlığı ile doğrudan ilişkili olduğu yapılan bilimsel araştırmalar neticesinde kanıtlanmıştır. Bu kapsamda beslenme düzenine ve beslenme alışkanlıklarına ekstra özen gösterilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, son olarak özellile sporcular tarafından düzenli olarak tüketilen bir besine dikkat çekti.

Tükettiğimiz gıdaların sağlığımızı doğrudan etkilediğini belirten uzmanlar, tanılı rahatsızlıklarımızın etkilerini de beslenme alışkanlıklarımız ile hafifletebileceğimizi hatta sıfırlayabileceğimizi vurguladı. Bu kapsamda son dönemlerde özellikle spor yapanlar ve kilo vermek isteyenler tarafından sık sık tüketilen yulaf kepeğine dikkat çeken uzmanlar, bu mucizevi besinin faydalarını peş peşe sıraladı. İşte yulaf kepeğinin belki de hiç bilinmeyen o yararlarına dair ayrıntılar…

YULAF KEPEĞİNİN BESİN DEĞERLERİ

İçerik bakımından son derece güçlü olan yulaf kepeğinin 100 gramı üzerinden yapılan kalori ve besin değeri hesabı şu şekildedir:

·         Kalori: 347

·         Karbonhidrat: 56.51 gram

·         Protein: 17.3 gram

·         Yağ: 5.26 gram

·         Lif: 10.82 gram

YULAF KEPEĞİNİN FAYDALARI

Kalorisi düşük içeriği güçlü olan yulaf kepeği, insan sağlığını çok çeşitli açılardan desteklemektedir. Buna göre yapılan araştırmalar neticesinde yulaf kepeğinin öne çıkan faydaları şu şekilde kayda geçmiştir:

·         Kolesterol: Braaten ve arkadaşları tarafından yürütülen bir çalışmanın sonucunda yulaf kepeğinin kolesterole iyi geldiği belirlenmiştir. Yulaf kepeğinin içeriğinde temel çözülebilir liflerden beta karotenin bulunduğunu tespit eden araştırmacılar bu sayede de kötü kolesterol seviyesinin aşağı çekilebileceğini bildirmişlerdir.

·         Kalp ve damar hastalıkları: Kolesterolü düşürücü etkisi olduğu için kalp ve damar sağlığını da destekleyen yulaf kepeği, hali hazırda bu hastalıklardan mustarip olan kişilerde gözlenen belirtileri de kontrol altına almaktadır.

·         Şeker: Karbonhidrat sindirimini yavaşlatıp şekerin kan dolaşımına giriş oranını azaltan yulaf kepeği, kan şekeri seviyesinin dengelenmesini sağlar.

·         Sindirim sistemi: Yüksek oranda lif içerdiği için bağırsakları ve dolayısı ile de sindirim sistemini düzenler.

·         Kabızlık: Dışkı kütlesini artırır ve yumuşatır. Böylelikle de kabızlık durumunun gelişmesini engellemiş olur.