Ekonomi

Kırmızı et sofradan kalkıyor: Besiciler desteklenmezse kriz kapıda!

Türkiye’de artan kırmızı et fiyatları, vatandaşın sofrasındaki et miktarını her geçen gün azaltıyor. Yüksek enflasyon ve ithalat politikalarına rağmen fiyatların düşmemesi, kırmızı etin yanı sıra beyaz etin de lüks hale gelmesine yol açtı.

Abone Ol

OECD-FAO Tarım Görünümü 2024-2033 raporuna göre, Türkiye’de kişi başına düşen kırmızı et tüketimi 16,6 kilo ile dünya ortalamasının altında kaldı.

Bu oran:

·         OECD ülkelerinde 34,8 kilo,

·         Avrupa’da 34,5 kilo,

·         Dünya genelinde ise 18,1 kilo olarak hesaplandı.

Beyaz et tüketimi de benzer bir tablo çiziyor. OECD ülkelerinde kişi başına 21,8 kilo, Avrupa’da 17,1 kilo, dünya genelinde 10,1 kilo beyaz et tüketilirken, Türkiye’de bu oran yalnızca 11,6 kilo seviyesinde kaldı.

Yüksek fiyatlar vatandaşı alternatifsiz bırakıyor

Türkiye’de kırmızı et fiyatlarındaki artış, ithalat politikalarına rağmen hız kesmiyor. Kırmızı etin kilosu, asgari ücretlinin günlük geliriyle yarışır hale gelirken, vatandaşlar sofralarından eti çıkarmaya başladı. Alternatif olarak görülen beyaz et bile fiyat artışlarından etkilenerek alışveriş sepetlerine girmekte zorlanıyor.

Aşevlerinden yardım alanların sayısı patladı

Ekonomik zorluklar, vatandaşın temel gıda ihtiyaçlarını karşılamasını zorlaştırırken, aşevlerinden yardım alanların sayısı bir yılda %87 artarak 65 bini aştı. Türkiye’de her altı kişiden biri düzenli sosyal yardıma muhtaç hale geldi.

“Besiciler desteklenmezse kriz derinleşir”

Tarım uzmanları, hayvancılık sektöründe yaşanan krize dikkat çekerek, üreticilere verilen desteklerin artırılmaması halinde et fiyatlarının daha da yükseleceğini ve vatandaşların sofralarındaki et miktarının giderek azalacağını belirtiyor.

Artan fiyatlar ve düşen tüketim, Türkiye’de gıda güvenliği konusunda endişeleri artırırken, uzmanlar sürdürülebilir hayvancılık politikalarının hayata geçirilmesi gerektiğini vurguluyor.