Ülkemizde hemen hemen herkes tarafından sevilerek tüketilen şerbetli tatlılar, özellikle akşam yemeklerinden sonra çayın yanında servis edilir. Yemeklerden sonra tüketilen tatlı tercihleri genel olarak şerbetli tatlı türlerinden yapılır.
Özel günlerde, misafirlere ikram etmek için ya da sadece canınız çektiği için yapabileceğini taş kadayıf tatlısını bir de bu tarif ile deneyin. Evde kolaylıkla yapabileceğiniz taş kadayıf Hatay usulü ile hazırlandığında damaklarda adete bir lezzet şöleni yaratıyor. Kısa bir hazırlık sürecinden sonra yaklaşık on dakika kadar pişirme süresi bulunan bu tatlıyı daha sonra afiyetle tüketebilir ve sevdiklerinize ikram edebilirsiniz.
Hatay Usulü Taş Kadayıf İçin Gerekli Malzemeler
Evinizin mutfağına Hatay’ın eşsiz lezzetlerini getirmeye ne dersiniz? İşte Hatay usulü taş kadayıf hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemeler;
Hatay Usulü Taş Kadayıfın Şerbeti İçin Gerekli Malzemeler;
- 2,5 su bardağı su
- 2 su bardağı şeker
- Çeyrek limon suyu
Hatay Usulü Taş Kadayıfın Hamuru İçin Gerekli Malzemeler;
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı su
- 1,5 su bardağı un
- 1 tatlı kaşığı kuru maya
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1 çağ kaşığının ucu ile tuz
Hatay Usulü Taş Kadayıfın İçi İçin Gerekli Malzemeler;
- İnce çekilmemiş ceviz
- Tarçın
Hatay Usulü Taş Kadayıfı Kızartmak İçin Gerekli Malzemeler;
- Sıvı yağ
Hatay Usulü Taş Kadayıf Nasıl Hazırlanır?
Evde kolayca hazırlayabileceğiniz Hatay usulü taş kadayıf için izlenmesi gereken adımlar şu şekilde sıralanır;
- İlk olarak suyu ve şekeri bir tencereye alın. Şeker eriyene kadar karıştırmaya devam edin. On dakikalık kaynama süresinden sonra çeyrek limonun suyunu karşıma ilave edin ve beş dakika daha karıştırın. Bu işlemin ardından elde edilen şerbeti soğuması için bir kenara alabilirsiniz.
- Tatlının hamurunu hazırlamak için ilk olarak ılık süt, kuru maya, şeker, tuz ve unu bir kase içerisine alarak çırpmaya başlayın. Hazırlanan harcın mayalanması için streç yardımı ile üzerini örtün ve beklemeye alın.
- Hamurun mayalanmasının ardından ısıtılan teflon bir tavaya hamurdan bir kepçe dökün ve hamurun sadece alt kısmını pişirin.
- Hamur göz göz olunca tavadan alın.
- Tüm hamur bitene kadar aynı işleme devam edin.
- Tatlının iç harcını hazırlamak için iri olarak doğranan cevizleri tarçın ekleyerek harmanlayın. Elde edilen cevizli harcı kızartılan hamurların orta kısmında yerleştirdikten sonra hamurun kenarlarını kapatın. Tüm hamurlar ve iç harç bitene kadar aynı işleme devam edin.
- Ardından kadayıfların iki tarafını da yağda kızartın.
- Bu işlemden sonra soğuk şerbeti bir borcama alın ve kızaran taş kadayıfları direkt soğuk şerbetin içerisine koyun.
- Şerbetin soğuk olması ve taş kadayıfların sıcak olması bu tarifin en önemli püf noktasını oluşturur. Birkaç dakika bekledikten sonra Hatay usulü taş kadayıfı servis etmeye başlayabilirsiniz.
Hatay Usulü Taş Kadayıf Kaç Kalori?
Yedi kişilik olarak hazırlayacağınız Hatay usulü taş kadayıf tatlısının servise hazır hale gelmesi ortalama olarak kırk dakika sürer. Daha fazla porsiyon elde etmek için tarifte yer alan malzemeleri sistematik olarak arttırabilirsiniz. Tek bir porsiyon için taş kadayıfın sahip olduğu kalori miktarı ise 310 kal’dir.