Kıvırcık kuzu karkas etinin fiyatı, sezon sonu talebin artması ve üreticilerin satışlarını ertelemesi gibi nedenlerle son 10 günde 470 TL’den 540 TL’ye yükseldi. İstanbul Perakendeci Kasaplar Esnaf Odası Başkanı Aydın Tüfekçi, kuzu etine olan talebin, özellikle ince kuyruklu kıvırcık koyunların lezzetli eti nedeniyle her yıl arttığını ancak bu yıl fiyatların daha fazla yükseldiğini ifade etti.

İstanbul’da Güncel Et Fiyatları

  • Kıvırcık Kuzu Karkas Eti: 510-540 TL
  • Kıvırcık Kuzu Kemikli Eti: 700-790 TL
  • Kıvırcık Kuzu Kıyma: 1.150-1.250 TL
  • Dana Kıyma: 630-650 TL
  • Dana Kuşbaşı: 650-680 TL

Anadolu’dan gelen karakoyun ve diğer koyun ırklarının fiyat farkının da artışa neden olduğunu belirten Tüfekçi, dana karkas et fiyatlarının ise 385-390 TL bandında seyrettiğini aktardı.

ET VE SÜT KURUMU’NDAN GELEN ETKİLER

Et ve Süt Kurumu’nun marketlere indirimli et sağlaması nedeniyle, kasaplar müşteri kaybı yaşıyor. Tüfekçi, kasapların yılbaşından bu yana işlerinde %40 oranında düşüş olduğunu belirtti.

Zincir marketlerin düşük maliyetle et sunabilmesi, kasap ve market fiyatları arasında büyük bir uçurum oluşturdu. Tüfekçi, bu durumun özellikle kasap esnafını zor durumda bıraktığını ifade etti.

“HAYVANLARINIZI KESMEYİN" ÇAĞRILARINA İNCELEME

Sosyal medyada yayılan "hayvanlarınızı kesmeyin" çağrıları, et piyasasında spekülasyona neden oldu. Bu durum Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı tarafından incelemeye alındı. Tüfekçi, manipülasyonların fiyatların daha da yükselmesine sebep olduğunu belirtti.

Kaynak: Dünya

Muhabir: Haber Merkezi