Her zaman güvenli liman olarak görülen altın, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ‘altına kota’ koyulacağına dair açıklamaları kafaları karıştırdı. Altın yatırımcısı yastık altındaki altınlarını ne yapacağını kara kara düşünürken, ekonomist Hatice Kolçak’tan neler olacağını tek tek anlattı. Peki, dana önce de İran’da uygulanan kota sınırı neler getirdi? Neler götürdü? İşte, altındaki kota uygulamasının sonuçları…

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, altın ithalatına kota getirilmesiyle ilgili açıklamasının ardından gözler fiziki altına çevrildi. Altına uygulanan kota kısıtlaması nedeni ile zor günler yaşayan kuyumcular ise 'altında kota kaldırılsın' çağrısında bulundu. Fakat Mehmet Şimşek, kuyumcuların çağrısına "Valla kusura bakmasınlar, kısıtlamalar devam edecek" diyerek olumsuz yanıt verdi.

YATIRIMCILAR ALTINA YÖNELDİ

Çin, dünya piyasalarından yüklü miktarda altın çekmesiyle altın fiyatlarında yukarı yönlü bir hareket oldu. Altın fiyatlarındaki yükseliş, yatırımcıları altına daha fazla yönlendirdi. Ancak talebin artmasıyla altın bulunması da zorlaştı. Dolayısıyla altın ithalatını sınırlamak amacı ile Temmuz 2023'te altın ithalatına kota getirilmiş, işlenmemiş altın ithalatı 12 ton ile sınırlandırılmıştı.

İRAN’DA AYNI KOTA UYGULAMASI YÜRÜRLÜKTE

İran’da uygulanan kota uygulamasının Türkiye’ye de yerleşebileceğinin altını çizen Hatice Kolçak, altının Türkiye'de olmayan dövizle ithal edilmesinin Bakan Şimşek'i rahatsız ettiğini söyledi.

KİMDE NE KADAR ALTIN OLDUĞU TESPİT EDİLİR

İran'a benzer bir kota uygulamasının gelme ihtimalini yüksek bulduğunu söyleyen Hatice Kolçak, altına aşırı derecede bir talep olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:

"Altınlarınıza sahip çıkın, gelecek yıllarda fiziki altın çok daha kıymetli olacak. Fiziki altın ile ekranlarda görünen altın fiyatları farklı olacak. Türkiye'de fiziki altın alırken kimlik bilgilerinin alındığı bir dönem başlayabilir. Kota uygulamasıyla kimde ne kadar altın olduğu da takip edilebilir. Bizde de böyle bir şey çıkma ihtimalini yüksek görüyorum. En azından kuyumculara şunu söyleyebilirler: kime ne satıyorsanız, devlet kimin yastık altında ne kadar altını var, onu bilmiş olacak”
Muhabir: Haber Merkezi