Karabaş bitkisi genel olarak Akdeniz Bölgesi’ne özgü bir bitkidir. Ballıbabagiller familyasının bir üyesi olan karabaş bitkisinin halk arasında bilinen isimleri; Fransız lavantası, İspanyol lavantası, yalancı lavanta, gargan ve keşiş otudur. Doğal bir şifa kaynağı olan karabaş bitkisinin kullanımı yüzyıllar öncesine dayanmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu Dönemi’nde ise kolera hastalığının tedavisinde karabaş otunun kullanılması için ferman çıkartılmıştır.
Mikropları öldürme özelliğinin keşfedilmesi ile karabaş bitkisi, I. Dünya Savaşı sırasında da tıp alanında aktif olarak kullanılmıştır. Günümüzde de halihazırda kullanılmaya devam edilen karabaş, genellikle çay formunda tüketilmektedir. Bu sayede kansere karşı vücudu korumaya destek olur ve genel sağlığın da desteklenmesinde aktif olarak rol alır.
Karabaş Çayının Faydaları Nelerdir?
Karabaş otunun kullanımı ile genellikle Ege Bölgesi’nde reçel yapımı tercih edilir. Aynı zamanda taze çiçeklerin uç kısımlarından yağ elde edilir ve bu yağ tam bir şifa kaynağıdır. Sinirleri yatıştırmak ve kan dolaşımını düzenlemek için tercih edilen bu yağın kullanımı da oldukça yaygındır. Karabaş otunun çay formu birçok kişi tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. İşte karabaş çayının insan sağlığına faydaları;
* Karabaş çayının mikrop öldürücü özelliğe sahip olması, yaraların daha hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar
* Karabaş çayının düzenli olarak tüketilmesi, kişilerin hafızlarının güçlenmesini sağlar
* Karabaş otundan elde edilen çay, sakinleştirici özelliği ile kişilerin sinirlerinin yatışmasına ve sinir nedeni ile meydana gelen baş ağrılarının da geçmesini sağlar
* Balgam söktürücü etkiye sahiptir
* Kolesterolün dengelenmesine ve aynı zamanda kalbin güçlendirilmesine yardımcı olur
* Hücre yenileyici özelliğe sahiptir
* Anksiyete ve endişe bozukluklarının giderilmesinde tüketilebilir
* Karabaş otu çayının içerisinde yer alan antioksidanlar, hücre yenileme özelliğine sahiptir
* Sigarayı bırakmak isteyenlere destek olur
Karabaş Çayı Nasıl Yapılır?
Karabaş otundan elde edilen çayın yapımı oldukça kolaydır. Karabaş bitkisinin yaprakları taze ya da kurutulmuş olarak tercih edilebilir. Özellikle aktarlarda bulunabilen karabaş otu yaprakları, marketlerde de satılmaktadır. Çay demlemek için ilk olarak bir ya da iki yemek kaşığı taze ya da kurutulmuş karabaş otu yaprağı, iki su bardağı suyun içerisine atılır ve su kaynayana kadar beklenir. Su kaynadıktan sonra beş ila on dakika demlenmesi için beklenir ve süzülerek bir bardağa aktarılır. Damak tadına göre çayın içerisinde limon suyu ve bal ilavesi yapılabilir.
Karabaş Çayı Nasıl Tüketilir?
Karabaş otundan ya da çiçeğinden elde edilen çayın on günlük kürler halinde tüketilmesi gerekir. On günlük süreçten sonra bir hafta ara verilmesi ve daha sonra yeniden kürün uygulanmasına dikkat edilmelidir. Ancak bu aşamada hamile olan ya da emzirme döneminde olan kadınların mutlaka doktorlarında danışması gerekir. Aynı zamanda süregelen bir hastalığı olanlar ile kronik hastalığı olanlar ve düzenli ilaç kullananlarında doktorlarına danışması gerekir.
Karabaş Çayı Zayıflatır Mı?
Birçok kişi tarafından merak edilen soruların başında, karabaş otundan elde edilen çayın zayıflatıp zayıflatmayacağı yer alır. Diğer bitki çayları gibi tek başına zayıflama konusunda etkili olmayan karabaş çayı, düzenli kullanımda yağ yakımını destekler. Ancak bu çayın tüketilmesinin yanı sıra kişilerin düzenli olarak spor yapması ve sağlıklı bir beslenme programına da sahip olması gerekir. Aksi halde sadece karabaş çayı içerek zayıflamak mümkün değildir.