Malzemelerin içinde maya bulunmamasından adını alan hamursuz son derece lezzetli bir hamur işidir. Genelde kahvaltılıklarda tüketilen hamursuz yanında katık olmadan da yenebilir. Yapımı çok kolay ve hızlı olduğu için sabah uyanır uyanmaz hazırlamak mümkündür. Bazı kişiler hamursuzun içinde yer alan haşhaşı sevmese de yörenin usulüne göre bu malzemenin eklenmesi gerekir. Hamur işi tadının önemli bir kısmını haşhaş sayesinde kazanır. Afyon usulü hamursuz yapmak için gerekli malzemeler şunlardır:

·         2 su bardağı yoğurt

·         1 çay bardağı sıvı yağ

·         3 yemek kaşığı tereyağı

·         2 adet yumurta

·         1 yemek kaşığı şeker

·         Yarım yemek kaşığı tuz

·         Yarım yemek kaşığı karbonat

·         1 paket kabartma tozu

·         1 yemek kaşığı sirke

·         Yarım bardak mavi haşhaş

·         3 kaşık ezilmiş haşhaş

·         1 kaşık çörek otu

·         6 su bardağı un

Hamursuzun üzeri için gerekli malzemeler şunlardır:

·         2 kaşık yoğurt

·         1 adet yumurtanın sarısı

·         1 tatlı kaşığı sıvı yağ

·         Susam

Afyon Usulü Hamursuz Tarifi Nasıldır?

Afyon’da kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan hamursuz kısa sürede hazırlanması sayesinde sıklıkla tüketilir. Doyurucu olmasının yanı sıra kendine has bir lezzetinin olması ekmek yerine tüketilmesine yol açar. Afyon usulü hamursuz sıcak bir şekilde tüketildiğinde en iyi lezzetini verir. Bu nedenle günlük olarak yapılması tavsiye edilir. Sıcacık bir şekilde kokusu üzerinde tüterken sofraya koymak sabah sofrasını zenginleştirir. Afyon usulü hamursuzun yapılışı şu şekildedir:

·         Bir karıştırma kabının içine sıvı yağı boşaltın.

·         Ezilmiş haşhaşı yağın içine ilave ederek çözülmesini sağlayın.

·         Haşhaş çözüldükten sonra yoğurdu ve karbonatı da karıştırma kabına ekleyin. Karbonatın yoğurt içinde aktif bir forma dönüşmesini sağlayın.

·         Bir yumurtayı kırarak beyazını ve sarısını ayırın. Ardından sarı kısmını karıştırma kabını ekleyin.

·         Karıştırma kabına tereyağı, şeker, sirke, mavi haşhaş ve çörek otu malzemelerini de ilave edin.

·         Kabın içine en son un, kabartma tozu ve tuz malzemelerini ekleyin.

·         Malzemeleri yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamurun poğaça için yapılandan biraz daha sert olması gerekir.

·         Hamuru bir kenara alarak 20 dakika boyunca dinlendirin.

·         Fırın tepsisinin dibine biraz un serpin.

·         Hamuru bu tepsiye alarak yuvarlak bir şekil verin.

·         Bir çatal yardımıyla hamuru süsleyin.

·         Küçük bir kâsenin içine yumurta sarısı, yoğurt ve sıvı yağ ekleyip karıştırın.

·         Elde ettiğiniz bu karışımın üzerine sürün.

·         Damak tadınıza göre susam kullanarak hamuru süsleyin.

·         Önceden 200 derecede ısıttığınız fırının içine hamuru yerleştirin. Hamuru fırında 20 dakika boyunca pişirin.

·         Belirli bir süre sonra fırının ısısını 160 dereceye düşürün. Ardından hamurun üzeri pişene kadar fırında tutmaya devam edin.

·         Sürenin ardından hamursuzu fırından çıkarın. Isısını biraz kaybettikten sonra dilimleyip sofraya servis edin.

Afyon Usulü Hamursuz Yapımının Püf Noktaları Nelerdir?

Hamur kısmını hazırlarken yoğurt yardımıyla karbonatı aktif hale getirmek kabarma işleminin çok iyi olmasını sağlar. Hamuru yoğururken özen göstermek önemlidir. Gerekirse yoğurmaya uzun süre harcanmalıdır. Eğer varsa malzemelere süt kaymağı eklenebilir. Yumurtayı sevmeyen kişiler hamurun üzerine yalnız yoğurt ve sıvıyağı sürebilir.

Afyon Usulü Hamursuz Sütle Yapılır Mı?

Afyon usulü hamursuz yaparken yoğurt yerine süt kullanılabilir. Bu durumda hamursuzun tadı farklı olacaktır.

Afyon Usulü Hamursuz Nasıl Saklanır?

Bozulmaması adına sonradan tüketilmek üzere yapılan hamursuzlar buzdolabı poşetine eklenip buzlukta saklanabilir.

Muhabir: Haber Merkezi