Özelleştirme uygulamaları esnasında ya da sonrasında işini kaybeden kamu işçilerine iş tazminatı verilir. Bu konudaki 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Kanunu içinde yer alan düzenlemeye göre başka kimse bu tazminattan faydalanamaz. İlgili tazminatı almak için şirketin özelleştirilmesi, küçültülmesi, faaliyetlerini süreli ya da süresiz durdurması gerekir. Çalışanın tabi olduğu iş kanunları ve toplu iş sözleşmesi uyarınca tazminat almaya hakkının olması en önemli kriterdir.
İş Kaybı Tazminatından Yararlanma Koşulları Nelerdir?
Özelleştirme gereği işsiz kalan çalışanların iş kaybı tazminatı almak için bazı koşulları sağlaması gerekir. Bunlardan ilki ve en önemli olan çalışanın özelleştirme nedeniyle işsiz kalmış olmasıdır. Söz konusu özelleştirme kapsamına giren işyerindeki hizmet akdinin herhangi bir kesintiye maruz kalmadan tam olarak 550 gün devam etmelidir. İŞKUR’a yapılacak olan iş kaybı tazminatı başvurusunun hizmet akdi bitiminden en geç 30 gün içinde gerçekleştirilmesi büyük önem taşır.
İş Kaybı Tazminatı Başvurusu Nasıl Yapılır?
İşine özelleştirme kapsamında son veren çalışanların iş kaybı tazminatı için Türkiye İş Kurumu’na başvuru yapması gerekir. Kurumu fiziksel ya da dijital olarak başvuru yapmak mümkündür. Elektronik ortamda yapılacak olan başvurular için kurumun resmi internet sitesi olan iskur.gov.tr adresi kullanılır. Hizmet akdinin bitmesini takiben 30 gün içinde başvuru yapılabilir. Yaşlılık aylığı başvurusu için söz konusu sürenin geçerliliği yoktur. Bu başvurular aynı zamanda işsizlik ödeneği talebi kapsamına girer.
İş Kaybı Tazminatı Ne Süreyle Ödenir?
İş kaybı tazminatı ödemesinin yapıldığı süre hizmet akdi kapsamında çalışılan süreyle bağlantılıdır. Özelleştirme kapsamında işini kaybeden çalışanlar öncesinde ne kadar çalıştıysa buna paralel olarak ödeme alır. Buna göre iş kaybı tazminatının ödenme süreleri şu şekildedir:
· 550 gün boyunca hizmet akdi süren çalışanlara 90 gün,
· 1100 gün boyunca hizmet akdi süren çalışanlara 120 gün,
· 1650 gün boyunca hizmet akdi süren çalışanlara 180 gün,
· 2200 gün boyunca hizmet akdi süren çalışanlara 240 gün boyunca ödeme yapılır.
İş Kaybı Tazminatının Miktarı Ne Kadardır?
Başvurusu kabul eden kişilere ödenecek olan iş kaybı tazminatının miktarı günlük net asgari ücretin iki katıdır. 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’na göre işçinin almış olduğu ödemeye göre bu miktar belirlenir. İşçinin özelleştirme kapsamında işten çıkarılmadan 4 ay önce aldığı brüt ödeme miktarı, iş kaybı tazminatını ortaya koyar. Toplam ödeme bu brüt miktarın yüzde 40’ına denk gelir.
İş Kaybı Tazminatı Ödemesi Ne Zaman Yapılır?
İş kaybı tazminatı başvurusu incelenip onaylanan kişiler her ayın sonunda ödeme alır. Nereye ödeme yapılacağı işçinin verdiği bilgilerle belirlenir. Türkiye İşçi Kurumu’na yapılan başvuru esnasında verilen IBAN bilgisine iş kaybı tazminatı yatırılır. Eğer verilen IBAN numarası yanlış ya da eksikse işçinin alacağı tazminat PTT’ye yatırılır. İşçinin bu ödemeyi alması için T.C. kimlik belgesi ile en yakın PTT şubesine müracaat etmesi yeterlidir.
İş Kaybı Tazminatı Hangi Durumlarda Kesilir?
Yaşlılık aylığı almak, işe girmek ya da vefat etmek kazanılan iş kaybı tazminatı ödemelerini durdurur. Söz konusu gelişmenin başladığı tarihten itibaren geçerli olacak şekilde kesinti uygulanır. Bu ödemeler daha sonra tekrar başlatılmaz. Askere giden kişiler için de kesinti yapılır. Bununla birlikte terhis tarihinden sonra 30 gün içinde başvurmaları halinde ödeme sürdürülür.