2B araziler devlete ait alanladır. Bu araziler tarı dışı kullanım amacına sahiptir. 2B araziler, önceden kişilere tahsis edilmemiş ya da tahsis edildikten sonra satın alma bedeli ödenmemiş alanları temsil eder. 2B arazileri ile ilgili yönetim ve işlemler Tarım ve Orman Bakanlığı ile ilgili yerel yönetimler tarafından yapılmaktadır. Bu arazilerin kullanımı ile ilgili olarak kira sözleşmeleri yapılabileceği satış işlemleri de yapılabilmektedir.

Birçok kişi 2B arazilerinin nasıl ve kimler tarafından satın alınabileceğini merak eder. 2B arazileri Türkiye’de özel mülkiyete açılmış alanlar arasında yer alır. Bu araziler kişilere satılabilir ya da kiralama yolu ile devredilebilir. Dolayısı ile 2B arazilerin hak sahipleri, araziyi satın alan ya da kiralama yolu ile devralan kişilerden ya da kuruluşlardan oluşabilir.

2B Arazisi Nasıl Alınır?

2B arazisi satın almak isteyenler belli kurallar dahilinde bu işlemi yapabilir. 2B arazilerinde satış ücreti idare tarafından belirlenir. Hak sahipleri başvuru işlemlerini tamamlayarak ilgili arazinin satın alma işlemlerini tamamlayabilir. Hak sahipleri kadastro belgelerinin kesinleşmesinin ardından sekiz ay süre ile yetkili yerlere başvurmalıdır. Başvuru süresi sona erdikten sonra en fazla altı ay içinde araziyi almak isteyenlere bildirim yapılır. 2B arazilerinin satış bedelleri ise 2B arazileri rayiç bedellerine göre belirlenir. Rayiç bedelin yüzde yetmişi ödendikten sonra satış işlemi gerçekleştirilir. 2B arazilerinin tapusunun alınması için ise işlemlerin noter huzurunda gerçekleştirilmesi gerekir.

2B Arazisi Satın Almak İçin Nereye Başvurulur?

2B arazisi satın almak için illerin defterdarlıklarına ya da mal müdürlüklerine müracaat edilmesi gerekir. Aynı zamanda 2B arazi satın almak için başvuru yapacak olan kişiler Ziraat Bankası’na ait şubelere giderek de başvuru işlemlerini yapabilir. Ziraat Bankası’nın internet bankacılığı üzerinden de bu işlemler yapılabilir. 2B arazi satın almak için yapılacak başvurularda istenilen belgeler ise şunlardır;

* 2B arazisi satın almak için hazırlanan başvuru dilekçesi

* Başvuran kişinin Türkiye Cumhuriyeti kimlik fotokopisi

* Başvuru yapmak için ödenmesi gereken tutarın ödendiğini belgeleyen dekont

* Veraset ilamının onaylı bir örneği

* Akdi haleflerden ise kanunun yürürlüğe girmesinin adından düzenlenecek olan noter tasdikli yazılı muvafakatname

2B Arazileri Hangi Amaçla Kullanılabilir?

2B arazileri ülkemizde genellikle zeytinlik, narenciye, mera ve seracılık gibi alanlarda kullanılmaktadır. 2B arazileri 6831 sayılı Orman Kanunu ile koruma altına alınmıştır. Aynı zamanda 2B arazilerinin üzerinde yangın sonucunda yok olan ağaçların yerine yeni dikimlerin yapılması da zorunludur. 2B arazisini satın alan kişilerde bu araziler üzerinde ağaç dikimine katkı sağlamak durumundadır.

2B Arazisi Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar

Orman sınırları dışında kalan alanlar 2B arazisi olarak nitelendirilir. Bu nedenle 2B arazi satın almayı düşünen kişiler bu durumun ne kadar doğru olduğundan endişe duyabilir. Bu nedenle 2B arazisi satın alınırken bu alanların zeytinlik, narenciye ya da mera gibi alanlardan oluştuğunun öğrenilmesi gerekir. Aynı zamanda satın alınmak istenilen 2B arazisinin kaç kez el değiştirdiği, arazinin herhangi bir davaya konu olup olmadığının ve arazinin imara uygun bir yapıya sahip olup olmadığına da dikkat edilmesi gerekir. Tüm bu unsurlar göz önüne alınarak satın alınan ya da kiralanan 2B arazileri elverişli işlerin yapılmasına imkan sunar.

Muhabir: Haber Merkezi