Bildiğiniz gibi ev yoğurdu çok sağlıklı ve lezzetli bir besin, ancak bazen istediğimiz kıvamda olmayabiliyor. Özellikle yaz aylarında yoğurdunuz çabuk ekşiyorsa, bunu bir sorun olarak görmeyin. Çünkü yoğurttan harika bir peynir yapabilirsiniz. Hem de çok kolay ve ucuz bir şekilde.
Bu peynir, çökelek ya da lor peyniri olarak da bilinen, kahvaltılarda, salatalarda, böreklerde, poğaçalarda kullanabileceğiniz çok yönlü bir peynir. Üstelik maya kullanmadan, sadece yoğurt ve tuzla yapabilirsiniz. Nasıl mı? Hemen anlatıyoruz.
YOĞURTTAN PEYNİR YAPMAK İÇİN MALZEMELER
Yoğurttan peynir yapmak için şu malzemelere ihtiyacınız var:
· 1 kilo yoğurt
· 2-2,5 su bardağı su
· 1 çay kaşığı tuz
· Bir tencere
· Bir süzgeç
· Bir tülbent
· Bir kap
· Bir tabak
· Bir ağırlık
YOĞURTTAN PEYNİR NASIL YAPILIR?
· Yoğurdunuzu bir tencereye boşaltın. Üzerine su ilave edin. Su miktarı yoğurdunuzun üzerini biraz geçecek kadar olmalıdır. Su ilave etmenin amacı yoğurdun kaynarken kesilmesini sağlamaktır.
· Tencereyi ocağa alın ve kısık ateşte kaynatmaya başlayın. Kaynamaya başladıktan sonra tuz ekleyin. Kaynarken yoğurdun içinde beyaz parçacıklar oluşacaktır. Bunlar peynirin kendi kendine pıhtılaşması sonucu oluşan tortulardır.
· Yoğurdunuzu 15 dakika kadar kaynatın. Tortular iyice belirginleştiğinde ve suyu azaldığında ocaktan alın. Bir süzgeci bir kabın üzerine yerleştirin. Süzgecin içine bir tülbent serin. Yoğurdunuzu tülbentin içine dökün. Tülbenti sıkarak fazla suyunu çıkarın. Tülbentin ağzını bağlayın.
· Tülbentinizi hava alabileceği bir yere asın. Altına bir kap koyun. Tülbentten süzülen suyu (peynir altı suyu) başka tariflerde kullanabilirsiniz. Peynir altı suyu nasıl değerlendirilir diye merak ediyorsanız, buraya tıklayabilirsiniz. Peynirinizi en az 4-5 saat süzdürün. Süzme süresi uzadıkça peyniriniz daha kuru ve sert olacaktır.
· Peynirinizi tülbentten çıkarın. Elinizle ufalayın. Bu şekilde çökelek peyniri olarak tüketebilirsiniz.
Peynirinizi hava almayacak şekilde kapaklı bir kapta buzdolabında saklayabilirsiniz. Böylece peynirinizin ömrünü uzatabilirsiniz.
YOĞURTTAN PEYNİR YAPMANIN PÜF NOKTALARI
Yoğurdunuzun ekşiliği peynirin lezzetini etkiler. Çok ekşi olmamış yoğurt kullanırsanız daha yumuşak ve hafif bir peynir elde edersiniz. Çok ekşi yoğurt kullanırsanız daha sert ve keskin bir peynir elde edersiniz.
Yoğurdunuzu kaynatırken kısık ateş kullanın ve sık sık karıştırın. Kaynama süresi 15 dakikayı geçmemelidir. Aksi halde peyniriniz çok sert olabilir. Yoğurdunuzu süzerken temiz bir tülbent kullanın.
Peynirinize şekil vermek isterseniz, peynirinizin ılık olmasını bekleyin. Tülbentin içindeki peyniri elinizle toplayın ve bastırarak yayvan bir şekil verin. Tülbenti peynirin üzerine kapatın ve üzerine bir tabak koyun. Tabağın üzerine de bir ağırlık koyun. Bu şekilde 4-5 saat civarı bekletin.
EKŞİMİŞ YOĞURTTAN PEYNİR YAPMANIN FAYDALARI
Yoğurttan peynir yaparak hem yoğurdunuzu ziyan etmemiş olursunuz hem de evde sağlıklı ve doğal bir peynir elde etmiş olursunuz. Bunun yanında yoğurttan peynir yaparak hem ekonomik hem de pratik bir şekilde peynir ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Maya, süt, tereyağı gibi ekstra malzemelere ihtiyacınız yoktur.
Yoğurttan peynir yaparak hem çeşitli yemeklerinize lezzet katabilirsiniz hem de protein, kalsiyum, fosfor, magnezyum gibi besin öğelerinden faydalanabilirsiniz. Peynir, kemik ve diş sağlığı için çok önemlidir. Ayrıca yoğurttan peynir yaparak hem damak tadınıza uygun bir peynir elde edebilirsiniz hem de peynirinize istediğiniz şekli verebilirsiniz. Çökelek peyniri, kalıp peyniri, peynir topları gibi farklı şekillerde ve lezzette peynir yapabilirsiniz.