Ekvatoral bölgede yer alan tropikal yağmur ormanları Moritanya, Peru, Kolombiya, Bolivya, Venezuela ve Brezilya gibi ülkelerde görülür. Latin Amerika, Orta Afrika ve Güneydoğu Asya'da geniş alan kaplayan bu bölgeler yağmur ormanları çeşidi arasında yer alır. Kendine has bir ekolojik sistemi olan tropikal yağmur ormanları çeşitli nedenlerden dolayı yok olma tehlikesi yaşıyor. Bu bölgelerin korunması için bazı ülkeler tarafından önlemler alınmaya çalışılıyor.

Tropikal Yağmur Ormanları Hangi Özelliklere Sahiptir?

Sıcaklık değeri 20 ile 30 arasında değişen tropikal yağmur ormanlarının yıllık yağış ortalaması 2000 ile 4000 milimetre arasındadır. Çok eski tarihlerden beri varlığını sürdüren canlıların yüzde 80’i tropikal yağmur ormanları içinde yaşamını sürdürür. Ekolojik sistemi tehlike altında olan tropikal yağmur ormanları yok olma tehlikesi taşır. Bitki örtüsü çok yoğun olan bu bölgeler dünya için en büyük oksijen kaynaklarının başında gelir. Aynı zamanda su kaynağı olduğu için yok olması felaket anlamı taşır.

Tropikal yağmur ormanlarının coğrafi konumu ekvatorun 10˚ güney ve 10˚ kuzey enlemleri arasıdır. Bu alan yaşam kuşağı olarak adlandırılır. Güneş ışınlarını yıl boyunca dik alması sayesinde bölgede yaşayan bitkiler 365 gün fotosentez yapma şansına sahip olur. Bu sayede yıl boyunca inanılmaz boyutta oksijen üretimi sağlanır. Tropikal yağmur ormanları bu özelliği nedeniyle dünyanın akciğeri olarak adlandırılır. Söz konusu ormanların bulunduğu yerler dünyanın en yağışlı biyomudur.

Tropikal Yağmur Ormanlarında Hangi Canlılar Yaşar?

Sıcaklığın çok ya da az olmaması tropikal yağmur ormanlarında canlı çeşidinin zengin olmasını sağlar. Kuraklık ve aşırı soğuğun olmaması da birbirinden farklı canlıların yaşamasına imkân verir. Tropikal yağmur ormanları dünya üzerinde yaşayan canlıların yüzde 80’ini bünyesinde bulundurur. Bu özelliği ile dünya üzerinde en zengin canlı çeşidine sahip biyomu olma özelliğini taşır. Yaşam kuşağının içinde 750 ağaç türü, 4000 böcek türü, 400 kuş türü, 100 sürüngen türü ve 15.000 çiçek türü hayatını sürdürür.

Orkide, kakao ve kauçuk gibi bitkilerin kökeni tropikal yağmur ormanlarına dayanır. Dünya üzerindeki bitki türlerinin 3’te 2’si bu bölgede yaşar. Bölgede yaşayan bitkilerin içinde ilaç sanayisinde aktif olarak kullanılanlar da vardır. Tropikal yağmur ormanları, yıl boyunca yeşil kalan ve geniş yapraklı bir bitki örtüsüne sahiptir. Tepe kısımları zayıf olan ağaçların gövde şekilleri düzensizdir.

Tropikal yağmur ormanları zengin bir hayvan çeşidine sahiptir. Bunlar arasında yılan, orangutan, goril, şempanze, yarasa, kertenkele, maymun, geyik ve kertenkele türleri yer alır. Bölge topraklarının 3’te 2’si asidik özelliğe sahiptir. Aynı zamanda toksik düzeyde alüminyumu bünyesinde bulundurur.

Tropikal Yağmur Ormanları Kaç Katmandan Oluşur?

Dünyanın en zengin ekolojisine sahip olan tropikal yağmur ormanlarında toplam 4 katman bulunur. Söz konusu katmanlar şu şekildedir:

  • 1. katman 50 metre ya da daha yüksekteki ağaçların tepesidir. Burada bulunan ağaç ve yapraklar ışık ister.
  • 2. katman 30 ile 40 metre arasında bulunur. Genelde sarmaşıkların olduğu bu katman ışıktan yararlanır.
  • 3. katman güneşin nispeten daha az alındığı alt kısmı ifade eder. Küçük ağaç ve bitkiler bu bölgede yaşar.
  • 4. katman ot, ağaç kökleri ve dökülen yaprakların yer aldığı kısımdır. Hayvanlar da burada bulunur.

Dünyanın En Büyük Tropikal Yağmur Ormanı Hangisidir?

Amazon Ormanı, dünya üzerindeki en büyük tropikal yağmur ormanıdır. Amazon havzasının yüzde 80’ini kapsayan bu ormanın yaklaşık olarak 6 milyon metrekarelik bir büyüklükte olduğu düşünülür.

Muhabir: Mehmet Fahri Özkan