Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilen tam teşekküllü devlet hastaneleri engelli sağlık raporu alınabilecek yerlerdir. Bu anlamda devlet hastaneleri ile eğitim ve araştırma hastanelerine sevk alarak söz konusu raporu almak için muayene olmak mümkündür. Engelli sağlık raporu isteyen kurum tarafından yetkili hastanelere sevk işlemi yapılır. Daha sonra yetkili hastanelerine gidip engel durumunu belirten rapor alınır.

Engelli Sağlık Raporu Başvurusu Nasıl Yapılır?

Herhangi bir nedenden dolayı engelli sağlık raporu almak isteyen kişilerin öncesinde randevu alması gerekir. Hastane randevusu oluşturmanın iki yolu vardır. İlki ALO 186 üzerinden çağrı merkezine ulaşıp randevu için uygun günü belirlemektir. İkincisi ise mhrs.gov.tr üzerinden online bir şekilde randevu için uygun tarihlere ulaşmaktır. Hastanenin yoğunluğuna bağlı olarak randevu tarihi değişkenlik gösterir.

Engelli Sağlık Raporu İçin Hangi Belgeler Gerekir?

Hastaneden randevu aldıktan sonra bazı belgeler ile belirlenen tarihte muayeneye gidilmelidir. Bu belgeler içinde en önemlisi engelli sağlık raporu talebiyle belirli bir kurum tarafından verilen sevk evrakıdır. Bu evrak olmadan hastane kayıt işlemlerinin yapılması mümkün değildir. Aynı zamanda engelli sağlık raporu başvuru formu da belgeler içinde bulunmalıdır. Rapor için başvuru yapan kişiye ait kimlik belgesi, fotokopisi ve 5 adet vesikalık fotoğraf da istenir. Bazı hastaneler fotoğraf talep etmez.

Hastane Kurulu Ne Zaman Toplanır?

Engelli sağlık raporu almak için alanında uzman olan doktorların toplandığı kurul gününü beklemek gerekir. Aksi taktirde rapor için gerekli muayenelerden geçmek imkansızdır. Hastanenin işleyişine bağlı olarak değişiklik gösterse de çoğunlukla sağlık kurulu haftada 2 kere toplanır. Kurul günlerinin ne olduğu hastaneden hastaneye göre değişiklik gösterir. Bu konu hakkında başvuru yapılan hastaneden bilgi alınmalıdır. Önceden muayene olan kişiler engelli sağlık raporu için hastaneye sonradan gidebilir.

Engelli Sağlık Raporu Veren Hastaneler Neye Göre Belirlenir?

Engel durumunu belirleyen hastaneler Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenir. Bu hastanelerin seçilmesi içlerinde yer alan malzeme ve materyallere bağlıdır. Gerekli sağlık kontrollerinin sorunsuz bir şekilde tamamlanması adına gerekli donanımların olması göz önüne alınır. Tam teşekküllü olduğu tespit edilen hastanelere engelli sağlık raporu vermek için yetki verilir.

Engelli Sağlık Raporu Veren Hastanelerin Listesi Nerede Bulunur?

Türkiye çapında engelli sağlık raporu vermeye yetkisi olan hastanelerin listesine internet üzerinden hızlı bir şekilde ulaşmak mümkündür. Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü’nün Hasta, Çalışan Hakları ve Güvenliği Dairesi Başkanlığı’na bağlı olan internet sitesinde hangi ilde kaç tane yetkili hastane olduğu bilgisi yer alır. Söz konusu listeye ulaşmak için aşağıda yer alan adımları takip edin:

·         İnternet tarayıcısı üzerinden khgmcalisanhaklaridb.saglik.gov.tr sitesine girin.

·         Anasayfada yer alan “Faydalı Dokümanlar ve Formlar” kısmına tıklayın.

·         Açılan sayfada yer alan engelli sağlık raporu vermeye yetkili sağlık kuruluşları bilgisini açın.

·         Listede yetkilendirilen ve yetkisine son verilen hastaneler yer alır. Hastanelerin adına ulaşmak için alt kısımdaki linke tıklayın.

Engelli Sağlık Raporu Veren Kaç Tane Hastane Vardır?

Sağlık Bakanlığı tarafından engelli sağlık raporu vermek için yetkilendirilen toplam 336 sağlık kuruluşu vardır. Bunların içinde 57 üniversite hastanesi ve 3 özel hastane yer alır.

Engelli Sağlık Raporu Ücreti Ne Kadardır?

Hastanelerin engelli sağlık raporu için talep ettiği herhangi bir ücret yoktur. Bununla birlikte bazı hastaneler çeşitli belgeler için ücret talep edebilir.

 

Muhabir: Mehmet Fahri Özkan