Genel Sağlık Sigortası, sağlık hizmetlerine ulaşımı kolaylaştıran bir uygulamadır. Geliri belli bir seviyenin üzerinde olan bu sigortadan prim ödeyerek yararlanır. Genel Sağlık Sigortası prim oranları, gelir durumuna göre değişiklik gösterir.
Çocuklar, 18 yaşına kadar herhangi bir koşul olmadan Genel Sağlık Sigortası’ndan yararlanabilir. Üniversite eğitimine devam edenlerde 25 yaşına kadar GSS’den yararlanmak mümkündür. Genel Sağlık Sigortası primleri, çalışan kişilerin brüt maaşları üzerinden alınır. Kendi hesabına çalışanların ödediği primlerde de Genel Sağlık Sigortası payı vardır. Bu sayede ekstra bir ödeme yapılmasına gerek kalmaz. GSS prim ödeme yükümlülüğü olanlar, zaman zaman çıkarılan yapılandırma hakkından yararlanabilir. Yapılandırma sayesinde borçlar daha kolay bir şekilde ödenir.
GSS ÖDEMEK ZORUNDA OLANLAR KİMLERDİR?
Erkek çocuklar, 18 yaşından itibaren GSS primi ödemekle yükümlüdür. Üniversite okuyanlar ise 25 yaşından itibaren GSS ödemelidir. Herhangi bir sigorta kapsamında olmayanlar, eşi ya da başka bir yakını üzerinden sağlık hizmetlerinden yararlanmıyorsa GSS primi ödemelidir.
GSS borç tutarı, gelir durumuna göre belirlenir. Borçlarını ödemek isteyenler, ödemeleri SGK’dan yapabilir. Aynı zamanda PTT şubelerinden ve bankalardan da ödeme yapılır. Ödeme için internet bankacılığı ya da mobil şube de kullanılabilir.
Gelir testi neticesinde bir ailede aylık kişi başına düşen gelir, asgari ücretin üçte birinden az ise GSS ödemesi yapılmaz. Gelir durumu bu seviyenin üzerinde olanlar ise prim ödemek zorundadır.
GSS BORCU NEREDEN ÖĞRENİLİR?
GSS borcunu öğrenmek isteyenler, e-Devlet sistemini kullanabilir. Kimlik numarası ve e-Devlet şifresi ile sisteme giriş yapılmalıdır. Sisteme girildikten sonra arama alanına GSS borcu yazılır. GSS Tescil ve Prim Borcu Sorgulama yazan alandan toplam borcun ne kadar olduğu öğrenilir. Borç sorgulaması için Alo 170’i arayabilirsiniz. Kimlik bilginizi vererek borç miktarını öğrenmeniz mümkündür.
GSS borcunu öğrenmek için internet bankacılığını kullanabilirsiniz. İnternet şubesi şifreniz ve kimlik numaranızla sisteme giriş yapabilirsiniz. Sisteme girdikten sonra kurum ödemeleri kısmından borcunuzu sorgulayabilirsiniz.
GSS BORCUNA İTİRAZ ETMEK İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR NELERDİR?
GSS borcuna itiraz etmek için SGK internet sitesine giriş yapmanız gerekir. İnternet sitesine giriş yaptıktan sonra “Formlar” kısmına ulaşmalısınız. Formlar arasından “GSS İtiraz Dilekçesi” seçeneğini tercih etmeniz gerekir. İtiraz dilekçesinde neden ödeme yapamayacağınızı belirtmelisiniz. Aynı zamanda ödeme aczinin ne zamandan beri devam ettiği de dilekçede belirtilmelidir. Doldurulan dilekçeyi bağlı olduğunuz SGK il müdürlüğüne teslim etmeniz gerekir. Dilekçede kimlik numarası, ad ve soyadı, adres ve telefon bilgileri mutlaka yer almalıdır.
KİMLERİN GSS BORCU SİLİNİR?
Genel Sağlık Sigortası borcunun silinmesi bazı durumlarda mümkündür. Aile içindeki gelirin asgari ücretin üçte birinden az olması halinde borç silinir. Borcu silinen kişiler, Genel Sağlık Sigortası’ndan ücretsiz olarak yararlanmaya başlar. Böylece prim ödemesi yapmaya gerek kalmaz.
Genel Sağlık Sigortası için yapılandırma hakkından da yararlanabilirsiniz. Yapılandırma yasalarının çıktığı dönemlerde başvurunuzu yapabilirsiniz. Başvuru sayesinde peşin olarak borçlarını kapatmak isteyenlere indirim yapılır. 48 aya kadar vadeli olacak şekilde de ödeme yapmak mümkündür.
Sigortalı olarak çalışmaya başlayanların ya da SGK üzerinden gelir almaya başlayanların da prim ödeme süreci sona erer. Çalışanların primleri, brüt maaş üzerinden alınır. Genel Sağlık Sigortası borçlarının silinmesi için başvuru yapanların başvuruları incelendikten sonra sonuç açıklanır. Şartların uygun olması halinde borçlar silinir.