Goldman Sachs ekonomistleri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın 17 Nisan’daki Para Politikası Kurulu toplantısında 350 baz puanlık faiz artışı yapabileceğini öngörüyor. Raporda, bu adımın dezenflasyon kararlılığını ortaya koymak adına atılabileceği vurgulanıyor.

TCMB’den yeni faiz hamlesi beklentisi

Goldman Sachs, Türkiye ekonomisine ilişkin yeni değerlendirmesinde, TCMB’nin politika faizini 350 baz puan artırabileceğini bildirdi. Söz konusu faiz artışının 17 Nisan 2025 tarihli Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında veya daha erken bir tarihte yapılabileceği belirtiliyor.

Ekonomistler Clemens Grafe ve Başak Edizgil imzalı raporda, Türkiye'de para politikasında son dönemde atılan adımların, ek enflasyonist risklere karşı önlem amacı taşıdığı ifade edildi.

Ramazan'da zamlı zamlı yedik: Mart ayının zam şampiyonu belli oldu! Ramazan'da zamlı zamlı yedik: Mart ayının zam şampiyonu belli oldu!

200 baz puanlık geçici hamle değerlendirildi

Hatırlanacağı üzere, Merkez Bankası 20 Mart'ta gecelik borç verme faizini 200 baz puan artırarak yüzde 47,5'e yükseltmişti. Ancak bu artış, politika faizi olan bir haftalık repo faizine yansıtılmamıştı.

Goldman Sachs bu hamleyle ilgili şu değerlendirmede bulundu:

“TCMB'nin borç verme faizini artırmasının nedeni, piyasadaki dalgalanmanın hızla azalmasını beklemesi ve politika faizinde artışa gitmeden önce daha fazla paydaş değerlendirmesi yapmak istemesi olabilir.”

350 baz puan artışla net mesaj verilebilir

Raporda, TCMB’nin 350 baz puanlık bir faiz artışını, dezenflasyon sürecine olan bağlılığını ve bu süreci yönetme konusundaki istekliliğini vurgulamak için yapabileceği vurgulandı.

Goldman Sachs'a göre bu artışın muhtemel etkileri şöyle:

  • Piyasaya net ve güçlü bir mesaj verilmesi
  • Kur ve enflasyon üzerindeki beklenti baskısının azaltılması
  • Yatırımcı güveninin desteklenmesi

Faiz artışı riskleri ve tahminler aynı kaldı

Ekonomistler, böyle bir faiz artışının kendi büyüme ve enflasyon tahminleri üzerinde yukarı yönlü risk yaratacağını kabul ediyor. Ancak buna rağmen:

“Diğer politika araçlarının da devrede olduğunu ve mevcut risklere rağmen şimdilik tahminlerimizi değiştirmemeyi tercih ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Bu açıklama, faiz artışı ile birlikte makroihtiyati önlemler, döviz rezerv stratejileri ve maliye politikaları gibi destekleyici unsurların önemine işaret ediyor.

Piyasalarda beklenti yükseliyor

Goldman Sachs’ın bu öngörüsü, son dönemde artan:

  • Döviz kuru oynaklığı,
  • Enflasyon beklentilerindeki bozulma,
  • Yüksek kredi büyümesi gibi gelişmelerin ardından geldi.

Piyasalarda da TCMB’nin nisan ayında güçlü bir adım atması gerektiği yönünde genel bir beklenti oluşmuş durumda.

Kaynak: Yenidevir.com.tr