Emeklilik planı yapanlar dikkat! Yüzde 30 zam farkı var Emeklilik planı yapanlar dikkat! Yüzde 30 zam farkı var

Ülkemizde gayrimenkul sahibi olan kişiler emlak vergisi ödemekle yükümlüdür. Bazı istisnai durumlara sahip olan kişiler emlak vergisinden muaf tutulur. Bu muafiyetten faydalanan kişiler arasında ev hanımları da yer alır. Emlak vergisi muafiyeti için uygun şartları karşılayan ev hanımları gerekli belgeleri bir araya getirmelidir. Bunun için vergi mükellefiyetinin bulunmadığına dair bir belge bulundurulmalıdır. Sosyal Sigortalar Kurumu Genel Müdürlüğü’nden aktif bir sigortanın olmadığına dair belge de gerekir.

Ev Hanımı Emlak Vergisi Muafiyet Şartları Nelerdir?

Konut sahibi ev hanımları bazı şartları sağladıkları taktirde emlak vergisinden muaf tutulur. Hiçbir geliri olmayan ev hanımının emlak vergisini ödemesi gibi bir durum söz konusu olmaz. Ev hanımının eşi ve çocuklarının gelir ya da mesken sahibi olması muafiyet üzerinde herhangi bir engel oluşturmaz. Ev hanımının sahip olduğu konutun brüt alanı 200 metrekareden daha büyük değilse emlak vergisi ödeme yükümlülüğü oluşmaz. 2004 yılından beri geçerli olan bu kanun ev hanımları için aktif olarak uygulanır.

Emlak Vergisi Muafiyeti Kimler İçin Geçerlidir?

Ev hanımları dışında konut sahibi olduğu halde emlak vergisi ödemek zorunda kalmayan bazı istisnai kişiler bulunur. Yüzde 0 emlak vergisi uygulamasından yararlanan kişiler hiçbir geliri olmayanlar, gaziler, emekliler, engelliler ile şehitlerin dul ve yetim yakınlarıdır. Bu kişilerin söz konusu uygulamadan faydalanması için yerine getirmesi gereken fazladan şartlar olabilir.

İndirimli Emlak Vergisi Uygulamasının Şartları Nelerdir?

Emlak vergisi ödemek zorunda olmayan kişilerin yerine getirmesi gereken birtakım şartlar bulunur. Bu kişilerin sahip olduğu konutların brüt yüzölçümünün 200 metrekareden fazla olmaması gerekir. İmar barışı kapsamında yapı kayıt belgesi alan konutların da bu şarta uyup uymadığına bakılır. Aynı zamanda söz konusu kişilerin emlak vergisinden muaf olması için tek bir konuta sahip olma şartı bulunur.

Birden fazla konutu olan kişiler muafiyet geçerliliğini karşılasa bile indirimli emlak vergisi uygulaması kapsamında sayılmaz. Çok sayıda meskende hisseye sahip olan kişiler de muafiyetten yararlanamaz. Bu muafiyet uygulaması yalnız konutlar için geçerlidir. İşyeri gibi mekanlar için emlak vergisinin ödenmesi gerekir. Aynı zamanda yazlık gibi dinlenme amacı ile kullanılan meskenler de vergiden muaf değildir.

Emekli Emlak Vergisi Muafiyet Şartları Nelerdir?

Emekli, dul, yetim, ölüm ve malûliyet aylığı alan emeklilerin yukarıda yer alan şartları yerine getirmesi istenir. Bunun dışında belirtilen aylıkların dışında herhangi bir gelire sahip olmaları halinde emlak vergisi ödemek durumunda kalırlar. Kira, serbest kazanç, ticari kazanç ya da herhangi bir ücret alan emekliler indirimli emlak vergisi uygulaması kapsamına girmez.

Tek geliri emekli maaşı olan kişiler sahip olduğu konutu kiraya verip kendisi de kirada oturabilir. Böyle bir durumda yine de vergi muafiyetinden faydalanma hakkı olur. Sahip olunan konutta ikamet edip eşe ait kiraya verilmesi durumunda da emlak vergisinden muafiyet meydana gelir. Yalnız böyle bir durumda yalnız ikamet edilen konut için muafiyet uygulanır.

Engelli Emlak Vergisi Muafiyet Şartları Nelerdir?

Engellilerin emlak vergisinden muaf olması için engelli kimlik kartına sahip olması gerekir. Daha sonra belediyeye başvurup engelli kimlik kartını orada bulunan yetkiliye ibraz etmeleri istenir. Kimlik kartına ait bir fotokopiyi belediyede dolduracakları bir formla birlikte teslim eden engellilerin muafiyet işlemi tamamlanır.

Muhabir: Murat Teker