Sağlık

Engelli sağlık kurulu raporuna nasıl itiraz edilir? Başvurusu 2024

Engel durumunu gösteren sağlık kurulu raporunun sonucu gerçeği yansıtmıyorsa hastanın kendisi, vasisi, velisi ya da raporu talep eden kurumu tarafından itiraz edilebilir. Engelli sağlık kurulu raporuna itiraz etmek için gereken her ayrıntıyı sizin için kaleme aldık.

Abone Ol

Sağlık Bakanlığı tarafından yetki verilen hastanelerden alınan engelli sağlık kurulu raporu bazen istenmeyen sonuçlarda olur. Böyle durumlarda hastanın, vasisinin, velisinin ya da raporu talep eden kurumun itiraz hakkı doğar. Engelli sağlık kurulu raporu itirazı birkaç farklı şekilde yapılabilir. Bunlardan en hızlı çözüm ikamet edilen ilçedeki İl Sağlık Müdürlüğü’ne müracaat etmektir. Engel oranının doğru bir şekilde yansıtıldığı düşünülmüyorsa hasta, velisi ya da vasisi aşağıdaki yöntemleri uygulamalıdır:

·         İkamet edilen bölgedeki İl Sağlık Müdürlüğü’ne müracaat edin.

·         Gerekçeleri kaleme aldığınız itiraz dilekçesiyle birlikte itiraz sürecini başlatın.

·         İtiraz dilekçesinin değerlendirilmesini bekleyin. Değerlendirme sürecinin sonunda İl Sağlık Müdürlüğü muayene işlemleri için başka bir hastaneye sevk işlemi yapacaktır.

·         Sevk işlemi yapılan hastanede kurulun uygun gördüğü muayenelerden geçin.

·         Muayene ve tetkiklerin sonucunda hastanın engel oranı tekrar değerlendirilir. Engel oranının aynı çıkması durumunda itiraz otomatik olarak reddedilir. Böylece raporda yer alan engel oranının doğruluğu kesinleşir.

·         Sevk edilen hastaneden ilk rapordan farklı bir engel oranı çıkarsa hasta bu sefer hekim hastanesine sevk edilir.

·         Hakem hastane hasta için gerekli olan tüm muayene işlemlerini tekrar yapmak durumundadır. Yalnız bu şekilde hangi raporun doğru engel oranını gösterdiği ortaya çıkar. Hakem hastane için genel olarak hastanın ikamet ettiği bölgenin yakın bir konumu seçilir.

Engelli Sağlık Kurulu Raporuna Birden Çok İtiraz Yapılır Mı?

Hastalar yetkili hastaneden aldıkları engelli sağlık raporuna birden fazla itiraz etme hakkına sahiptir. Bu işlem için her iki sağlık raporunun farklı engel oranı gösteriyor olma şartı aranır. Özellikle engelli raporu yenileme işlemi yapan kişiler için birden fazla itiraz etme hakkı önemlidir. Hastanın yaptığı itirazın kabul edilmesi durumunda Sağlık Bakanlığı Müdürlüğü hakem hastaneye sevk işlemini başlatır. Burada kurul tarafından uygun görülen muayene ve tetkik işlemlerinden sona nihai sonuç açıklanır.

Hakem Hastanenin Raporuna İtiraz Edilir Mi?

Engelli sağlık kurulu raporuna itiraz ettikten sonra hakem hastane kesin bir karar verir. Bunun anlamı hakem hastanenin kararına herhangi bir itirazın mümkün olmadığıdır.

Engelli Sağlık Kurulu Raporuna İtiraz Etme Nedenleri Nelerdir?

Engel durumu bulunan hastalar çeşitli nedenlerden dolayı sağlık kuruluna itiraz etme hakkını kullanabilir. Engelli sağlık kurulu hakkına yapılan itirazlar şu durumlarda mümkün olur:

·         Sağlık kurulu raporunun belirttiği engel düzeyinde bir değişiklik meydana gelirse hastaya itiraz yolu açılır.

·         Engelli sağlık kurulu raporu süresiz olan kişiler için itiraz etmek adına herhangi bir zaman sınırlaması bulunmaz.

·         Hastanın engel bilgisi yanlış verildiyse sağlık kurulu raporuna haklı bir nedenden itiraz yolu açılır.

·         Engeli herhangi bir sektörde iş bulmasına engel olmayan kişilerin engelli sağlık kurulu raporunda “çalışabilir” yazmıyorsa itiraz hakkı doğar.

Engelli Sağlık Kurulu Raporuna Ne Zaman İtiraz Edilir?

Engel oranının belirten sağlık kurulu raporu için belirli bir itiraz süresi yoktur. Hasta eksik ve yanlış bilgiler bulunduğunu düşündüğü engelli sağlık kurulu raporuna herhangi bir zaman dilimi içinde itiraz edebilir. Süreli engelli sağlık kurulu raporu olan kişilerin yenilenme işleminin 2 yılda bir gerçekleştirilmesi zorunludur.

Engelli Sağlık Kurulu Raporu İtiraz Sonucu Nereden Öğrenilir?

İtiraz hakkını kullanan engelli bireyler sonucu sorgulamak için Sağlık Bakanlığı’nın resmi internet sitesine girebilir. T.C. kimlik numarası ile itiraz sonucunu görüntülemek mümkündür.