Kanun teklifiyle birlikte birçok değişiklik gündeme geliyor:
- Asgari Ücret Desteği: İşverene verilen aylık destek, İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanmak üzere 700 liradan 1000 liraya yükseltiliyor. Bu düzenleme ile işgücü maliyetlerinin düşürülmesi ve istihdamın korunması hedefleniyor.
- TMSF'nin Yetkileri: Şirketlere veya malvarlığı değerlerine kayyum atanması durumunda Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, 5 yıl süreyle kayyum olarak görev yapabilecek.
- Elektrik Piyasası Kanunu Değişikliği: Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ), mevcut enerji alış ve satış anlaşmalarını yürütme yetkisine sahip olacak. Aynı zamanda ithalat ve ihracat anlaşmaları kapsamında yeni sözleşmeler yapabilecek.
İSTİHDAMA NASIL KATKI SAĞLANACAK?
Asgari ücret desteğiyle işverenlerin mali yükü hafifletilirken, kayıtlı istihdamın artırılması ve iş güvencesinin sağlanması amaçlanıyor. Bu uygulamanın aylık 5,26 milyar TL, yıllık ise 63,13 milyar TL maliyet oluşturması bekleniyor.
DÜZENLEMELER NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?
En düşük emekli aylığındaki artış Ocak 2025'ten itibaren geçerli olacak. İşverenlere sağlanacak asgari ücret desteği ise 2024 yılı boyunca uygulanacak.
Muhabir: Haber Merkezi