Ege’nin favori lezzetlerinden olsa da ülkemizin dört bir yanında özellikle yemek seçen çocuklar için sık sık hazırlanılan İzmir köfte, eşsiz lezzeti ile damakları çatlatma gibi bir özelliğe sahiptir.
İzmir köfte çocuklar için iyi bir alternatifken yetişkinler için de hem davet sofralarının hem de aile yemeklerinin vazgeçilmezleri arasındadır. Peki, İzmir köfte nasıl yapılır? İşte İzmir köfte yapımına dair tüm merak edilenler…
İZMİR KÖFTE İÇİN GEREKEN MALZEMELER
Aşağıdaki malzemeleri kullanarak 30 dakika içerisinde 4 kişilik İzmir köfte hazırlayabilirsiniz.
İzmir köfte yapımında kullanılan malzemeler şu şekilde:
- Yarım kilo dana kıyma, 1 tane kuru soğan, 1 diş sarımsak, yarım bayat ekmek içi, yarım çay bardağı maden suyu, çeyrek demet maydanoz (yalnızca yaprakları), 1 tane yumurta, 1,5 çay kaşığı tuz, bir tutam kimyon, yarım çay kaşığı karabiber (köfte için).
- 2 su bardağı sıvı yağ, 2 yemek kaşığı tereyağı (köfteleri kızartmak için).
- 1 yemek kaşığı domates salçası,1 su bardağı sıcak su, 1 su bardağı domates rendesi, 1 çay kaşığı kekik, yarım çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı tuz (sos için).
- 4 tane patates, 4 tane biber, 2 tane domates.
İZMİR KÖFTE NASIL YAPILIR?
İzmir köfte yapımında izlenmesi gereken adımlar sırası ile şu şekildedir:
- Bayat ekmek içini maden suyu ile ıslatın, fazla suyu süzün.
- Soğanı rendeleyin (suyunu süzün), maydanoz yapraklarını ince ince doğrayın.
- Sarımsakları iyice ezin.
- Tüm köfte malzemelerini derin bir kabın içinde birleştirin ve harcı iyice yoğurun.
- Hazırladığınız harcı dinlendirmek üzere buzdolabına alın.
- Patateslerin kabuklarını suyun ve bol su ile yıkadıktan sonra halka halka doğrayın. Hazırladığınız patatesleri dışları renk alana kadar sıvı yağda kızartın ve ardından da havlu kağıdın üzerine dizin.
- Köfte harcını dolaptan çıkartın ve harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartarak uzunlamasına şekil verin.
- Hazırladığınız köfteleri renkleri değişene kadar yağda kızartın.
- Köfteleri kızarttığınız tavada salçayı ve domates rendesini kavurun. Arından sıcak su ve baharatları da ekleyerek sosunuzu bir taşım kadar kaynatın.
- Orta boy fırın tepsisini 1 patates 1 köfte olacak şekilde doldurun. Biberleri ve domatesleri de iri parçalar halinde doğradıktan sonra kalan boşluklara yerleştirin.
- Son olarak sosu da tepsiye döktükten sonra yemeğinizi 200 derecelik fırında yaklaşık olarak 20 dakika kadar pişirin. Afiyet olsun!
Muhabir: Haber Merkezi