Edirne’de uğruna festivaller yapılan yaprak ciğerin namı tüm ülkede bilinir. Pamuk gibi kıvamı ve hoş lezzeti ile unutulmaz bir tarif olan yaprak ciğer pek çok kişi için vazgeçilmezdir. Az malzeme gereksinimi olmasına rağmen son derece doyurucu olduğu için tek başına tüm akşam yemeği sofrasını sırtlayabilir. Yanına birkaç yardımcı koyarak ideal bir akşam yemeği oluşturmak mümkündür. Edirne usulü yaprak ciğer için gerekli malzemeler şu şekildedir:

·         Yarım kilo dana ciğeri

·         1 bardak un

·         1 kaşık tuz

·         Ayçiçek yağı

Edirne Usulü Yaprak Ciğer Tarifi Nasıldır?

Yanında birkaç meze ile sunulduğu taktirde zengin bir akşam sofrası oluşturan Edirne usulü yaprak ciğeri dillere destan bir lezzete sahiptir. Malzemeleri az olduğu için çok uğraştırmaz. Aynı zamanda yapımı da son derece pratiktir. Bu nedenle herhangi bir ön hazırlık gerektirmez. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ciğerin danaya ait olmasıdır. Başka bir ciğer ile bu yemek yapılmaz. Son olarak sıcak bir şekilde tüketilmesi tavsiye edilir. Edirne usulü yaprak ciğer tarifi şu şekildedir:

·         Dana ciğerinin sinirlerini ve kaslarını kesip atın.

·         Fazlalıklarını kestiğiniz dana ciğerini yaprak şeklinde dilimleyin. Dilimlerin iyi pişmesi için orta büyüklükte olması yeterlidir.

·         Yaprak şeklinde kestiğiniz dana ciğerini bir süzgeç yardımıyla suyun içine alın. Burada yaprak ciğerleri iyice süzün.

·         Tencerenin içine ayçiçek yağı ekleyip ocağa alın. Kısık bir ateşte yağı kızdırın.

·         Bir tepsinin ya da kabın içine 1 su bardağı unu boşaltın. Daha sonra yaprak ciğerleri bu una tek tek batırın.

·         Sıvı yağ iyice kızdıktan sonra una batırdığınız yaprak ciğerleri sırasıyla tencereye atın.

Yaprak sarma pişirmenin altın kuralı: İşte püf noktaları ve lezzetli tarif Yaprak sarma pişirmenin altın kuralı: İşte püf noktaları ve lezzetli tarif

·         Pişen yaprak ciğerleri bir çatal yardımıyla alın. Tüm yaprak ciğerleri kızartana kadar bu işlemedevam edin.

·         Pişen yaprak ciğerlerini servis tabağına alın. İstediğiniz gibi süsleyip servis edin.

Edirne Usulü Yaprak Ciğeri Yapımının Püf Noktası Nedir?

Edirne usulü yaprak ciğerinin en önemli püf noktası dana ciğerini çok iyi bir şekilde temizlemektir. Sinir, ciğerin kalitesini azaltır. Temizleme işleminde gözden kaçan sinirler yaprak kesimi sırasında atılmalıdır. Yaprak şeklinde kesilen ciğer hemen suyun altına tutulmalıdır.

Yaprak ciğerlerin birbirine yapışmaması adına hızlı bir şekilde unlamak avantaj sağlar. Hızlı olması adına porsiyon halinde kızartılması tavsiye edilir. Pişirme esnasında yaprak ciğerlerin birbirine yapışmaması için bir çatal ile ayırmak işe yarar.

Pişirme öncesi yağın kızgın olması gerekir. Aksi taktirde yaprak ciğer istenen kıvamda pişmez. Yağın 120 derecede olması ideal pişirme ortamını oluşturur. Pişen yaprak ciğerin yanmaması için hızlı bir şekilde çevirmek önemlidir.

Edirne Usulü Yaprak Ciğerin Yanında Ne Gider?

Ciğer sofrasını tamamlamak adına soğan salatası, biber turşusu ve ayran ile servis edebilirsiniz. Aynı zamanda çıtır kuru biber kızartması da Edirne usulü yaprak ciğere son derece yakışan bir lezzettir. Eğer daha doyurucu bir seçenek istiyorsanız bulgur pilavı idealdir. Ana yemekten öncesıcak bir içecekle midenizi yumuşatmayı tercih ederseniz sofrayı bol baharatlı süzme mercimek çorbası ile zengin hale getirebilirsiniz.

Edirne Usulü Yaprak Ciğer Ne Kadar Sürede Yapılır?

Edirne usulü yaprak ciğerin hazırlık süresi yaklaşık olarak 30 dakikadır. Yaprak ciğerleri pişirme süresi ise yalnız 5 dakika sürer. Bunun nedeni ciğerlerin çok hızlı pişmesidir.

 

Muhabir: Haber Merkezi