Kalbe giden kalp akışını arttırmak amacıyla yerleştirilen stentin ücretini belirlemek için hastanın sağlık güvencesine bakılır. Sağlık güvencesi olan hastalar bu kurumlarda stent taktırma işlemini ücretsiz bir şekilde yaptırabilir. Herhangi bir sağlık güvencesine sahip olmayan hastalar ise devlet hastanelerinde bu işlemi yaptırmak için 250 TL ile 1,500 TL arasında ödeme yapmak zorundadır. Stent ücreti hastanın durumuna bağlı olarak farklı ücretlendirilir.
Özel Hastane Stent Ücreti Ne Kadar?
Özel hastanelerde yapılan stent uygulamasının ücreti hangi şehir ve hangi hastane olduğuna bağlı olarak farklılık gösterir. Hastanenin fiyat politikası ve hastanın durumu stent ücreti üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Devlet hastanelerinin yoğun olduğu dönemlerde acil işlemler için özel hastanelerin tercih edildiği görülür. İstanbul’daki özel hastanelerdeki stent ücreti 3,000 TL’den başlayıp 10,000 TL’ye kadar ulaşır. Sağlık güvencesi olanlar özel hastaneler bu işlem için yaklaşık 2,500 TL ödeme yapar.
Stent Hangi Durumlarda Takılır?
Plak adı verilen yağlı bir maddenin atardamarlarda kendini göstermesi kan akışının azalmasına neden olur. Bu durum aynı zamanda göğüs ağrısına yol açar. Kan akışının azalması bir süre sonra kan pıhtısına sebebiyet verir. Son aşamada ise kalp krizi yaşama riski meydana gelir. Stent işlevi gereği arterleri açık tutar. Aynı zamanda göğüs ağrısı oluşumunu engellemenin yanı sıra kalp krizi riskini önler. Stentin takılmasına yol açan durumlar şunlardır:
· Safra kanalı ve idrar yolu bölgelerinde yolu tıkayan maddelerin ortadan kaldırılması,
· Bronş bölgelerinde meydana gelebilecek tıkanıklık riskine karşı solunum sisteminin korunması,
· Organlarla ilişkili olan anormal genişlemelere karşı açıklığın normal seviyede tutulmasıdır.
Stent Takma İşlemi Nasıl Gerçekleştirilir?
Stent takma işlemi balon anjiyoplastisi ile gerçekleştirilir. Kasık ya da kolda yer alan kan damarlarına girilir. Kan akışının engellendiği bölgeye gelindiği zaman balon şişirilir. Bu sayede örgü biçiminde bir yapısı olan stent damara uyumlu hale gelmek için genişler. Damarla birlikte genişleyen stent bölgeye tutunur. Zaman içinde hücrelerle bütünleşip iyileşme sürecine katkı sağlar. İşlemin ardından balon çıkarılır. Kesik bölgesi dikildikten sonra pansuman yapılır.
Stent Takıldıktan Sonra Neye Dikkat Edilmelidir?
Stent taktıktan sonra ağırlık kaldırma ve araba kullanma gibi faaliyetlere ara vermek gerekir. Özellikle ilk 2 haftalık sürecin kritik olduğu göz önüne alınmalıdır. Kasık bölgesinde yapılan işlemlerden sonra ilgili yerde morarmaların ortaya çıktığı görülür. Bunlar zamanla kendiliğinden yok olur. Vücudun iyileşmesini desteklemek adına sağlıklı beslenmek büyük önem taşır. Bu konuda bir beslenme uzmanı ile görüşmek fayda sağlar. Stent taktıktan sonra dikkat edilmesi gereken noktalar şunlardır:
· Meyve ve sebze tüketimine ağırlık verin.
· Öğünlere mümkün olduğunca kepekli tahıl ilave edin.
· Kabuklu yemiş ve tohumlar gibi zengin içeriğe sahip gıdaları sık sık tüketin.
· Günlük olarak yumurta, tofu ve baklagiller yemeye özen gösterin.
· Başta somon, uskumru ve sardalye olmak üzere haftada en az 2 kere balık yiyin.
· Kepekli ya da tam tahıllı ekmeği öğünlerden eksik etmeyin.
· Kraker, kahverengi pirinç, kepekli makarna, kinoa ve çavdar gibi besinlere iyileşme süreci içinde ağırlık verin.
· Sütü doğrudan tüketirken, yemeklere ve tatlılara eklerken az yağlı olanını tercih edin.
· İyileşme sürecinde şekerli içecekler ve yiyecek tüketmemeye dikkat edin.
· Yemeklere mümkün olduğu kadar az tuz atın.