Türkiye'de son zamanların en tartışmalı konularının başında gelen kur artışları, yerini yatay bir pariteye bıraktı. 2024 yılının sonuna doğru 40 TL'yi görmesi beklenen dolar kurundaki artış için daha şimdiden önlem alındı.
Aralık ayında Meclis'ten geçen düzenleme ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'a döviz tevdiat hesaplarına yönelik fon ve faiz gelirlerine uygulanacak vergi oranlarını yüzde 40'a kadar artırma yetkisi verilmişti. Ekonomistler, kur tarafında ciddi bir artış yaşanmamasının nedenini 31 Mart seçimleri öncesi piyasaların baskılanması şeklinde değerlendirirken, 2024 yılının sonuna doğru 40 TL'yi görmesi beklenen dolar kurundaki esas artışlar içinse 1 Nisan ve sonrası dikkate alınıyor.
DOLARDAN KAZANILAN GELİRE YÜZDE 40 VERGİ
Aralık ayında Meclis'ten geçen Ekonomi alanında düzenlemeler içeren Bazı Kanun ve Kanun Hükmündeki Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile döviz hesaplarından elde edilecek fon ve faiz gelirlerine yönelik vergi tavanını yüzde 40'a çıkaran iktidar, göreve getirdiği yeni ekonomi yönetimi ile döviz sahiplerine yönelik bir dizi yeni sınırlamaya daha imza attı.
BANKALARDAN DA BİR SINIRLAMA GELDİ
21 Aralık 2021 tarihi itibarıyla ani kur artışlarının önüne geçebilmek amacıyla Kur Korumalı Mevduat (KKM) sistemini hayata geçiren iktidar partisi, söz konusu uygulamanın Hazine'ye ağır yük getirmesi üzerine yaz aylarında tasfiye sürecini başlatmıştı.
Merkez Bankası liderliğinde yürütülen KKM tasfiyesinde TL dönüşümlü hesapların büyük bölümü sıfırlanırken, geriye kalan dövizden dönüşümlü KKM hesapları için sınırlamalar getirildi. Bu doğrultuda TCMB, KKM'den çıkış yapıp döviz tevdiat hesaplarına yönelecek yatırımcıların önünü kesebilmek için bankalara yeni kararlarını tebliğ etti.