Yaşam

Diş eti ameliyatını kim yapar?

Abone Ol

Diş sağlığı herkes için oldukça önemlidir. Günlük diş fırçalama rutinleri ve ağız içi bakım rutinleri, diş ve diş eti sağlığının korunması için gereklidir. Ancak bazı durumlarda ne kadar bakım yapılırsa yapılsın diş ve diş eti sorularından kaçmak mümkün olmuyor. Bu gibi durumların meydana gelmesi halinde uzman hekimlere en kısa sürede başvurulması ve olası diş kayıplarının önüne geçilmesi gerekir.

Yiyecek ve içeceklerden sonra ağız içerisinde oluşan bakterilerin, düzenli bakımlar ile giderilmesi gerekir. Aksi halde bu bakteriler bir süre sonra plağa dönülür ve bu da diş eti rahatsızlıkların meydana gelmesine neden olur. Düzenli olarak dişlerin fırçalanması ile birlikte diş hekimlerine gidilerek düzenli aralıklar diş taşı temizliğinin yaptırılması, plak oluşumlarını büyük ölçüde engelleyecektir.

Diş Eti Ameliyatı Nedir?

Diş eti ameliyatı, diş köklerini ve diş üzerindeki tartar oluşumlarını ortadan kaldırmak için yapılan cerrahi bir operasyondur. Aynı zamanda diş eti ameliyatları, diş eti çizgisinin normal bir seviyede olmadığı durumlarda da yapılabilir.

Diş eti ameliyatı yapılırken uzman hekimler ultrasonik kazıyıcı cihazlar kullanılır. Hastalarda diş eti hastalıklarının var olup olmadığına bakıldıktan sonra cerrahi operasyon için lokal anestezi tercih edilebilir. Ancak bazı durumlarda uzman hekimler lokal anestezi uygulamasına da gerek duymamaktadır. Diş eti ameliyatlarında diş kökü ve diş eti arasında yer alan sert bölüm hedef alınır ve bu kısımda oluşan plak işe diş taşının temizlenmesi gerçekleştirilir.

Diş Eti Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?

Birçok kişi ciddi korkutucu olan dişçi koltukları, diş ve ağız sağlığı için hayatımızda büyük bir öneme sahiptir. Lokal olarak yapılan uyuşturma işlemlerinden sonra hastalar yapılan işlemlerde herhangi bir acı ya da ağrı hissetmez. Lokal uyuşturma işlemi için bazı durumlarda uyuşturucu spreyler yeterli olurken, özellikle acı ve ağrı eşiği yüksek olan kişilerde iğne ile uyuşturma işlemi yapılır.

Diş eti ameliyatından sonra iyileşme sürecinin ne kadar olduğu kişilerin uygulayacağı bakımlara göre değişiklik gösterir. Aynı zamanda diş eti ameliyatını yapacak olan hekimin uzmanlığı da ameliyatın iyileşme sürecini kısaltacaktır.

Diş Eti Ameliyatından Sonra Ağrı Olur Mu?

Diş eti ameliyatından sonra meydana gelen ağrılar, kişilerin günlük yaşamlarına devam etmesini engelleyecek düzeyde değildir. Elbette bu durum aynı anda yapılan operasyon sayısına göre de değişiklik gösterebilir. Ancak meydana gelen ağrılar, diş hekimleri tarafından reçete edilen ağrı kesicilerin kullanımı ile ortadan kaldırılabilir. Ağrının yanı sıra cerrahi operasyondan sonra diş köklerindeki hassasiyette artış meydana gelir. Çok sıcak ya da çok soğuk içecek ve yiyecekler, diş köklerinin sızlamasına neden olabilir. Bu neden ameliyat sonrasında yapılması gerekenlerin uzman hekimlerden öğrenilmesi ve bunlara mutlak suretle uyulması gerekir.

Diş eti ameliyatlarından sonra yapılacak bakımlar ile ilgili bilgiler yine operasyonu yapan hekim vermektedir. Bu konuda uzman hekimlerin önerdiği diş macunu, diş fırçası ve fluorid jelin düzenli kullanılmasına dikkat edilmesi gerekir.

Diş Eti Ameliyatına Kim Karar Verir?

Düzenli kontroller için diş hekimine gidildiğinde hekimlerin sizi periodontiste yönlendirmesi, diş eti dokunuzda sorunların olduğunu gösterir. Periodontal hastalıklar diş eti dokusunu enfekte eden, diş çevresinde iltihaplanma, kızarıklık, şişme ya da kemik kaybına neden olabilen bakteriyel bir enfeksiyondur. Bu nedenle diş eti ameliyatının yapılması gerekir. Diş eti ameliyatı yapacak olan kişiler ise periodontistlerdir.