2 yıllık üniversitelerden mezun olan ön lisans mezunlarının 4 yıllık lisans bölümlerine geçiş yapmasını sağlayan sınava Dikey Geçiş Sınavı denir. DGS’ye girebilmek için örgün veya açıköğretim farketmeksizin bir ön lisans programından mezun olmuş olmak ya da son sınıf öğrencisi olmak gerekir.

Sınav başvuruları Nisan ayı içerisinde alınmaktadır. Sınav ise her sene Temmuz yada Ağustos ayı içerisinde yapılmaktadır.

Her üniversite dikey geçiş yapacak öğrenciler için %10’luk bir kontenjan açmak zorundadır. Bu sayı her üniversite için 5-10 kişilik bir kontenjana denk gelmektedir. Açılan kontenjanların az olması, öğrenciler arası rekabeti daha da arttırmaktadır.

DGS Sınavı Nasıldır? Hangi Derslerden Oluşur?
Dikey Geçiş Sınavı yani DGS eşit ağırlık düzeyinde bir sınavdır. 120 sorudan oluşan sınav hem sözel hem sayısal ağırlıklıdır. Sınavın 60 sorusu Türkçe, 60 sorusu Matematik olmak üzere her bölümde 10’ar soruluk mantık sorusu da bulunmaktadır. Sınav süresi ise 150 dakika yani 2 saat 30 dakikadan oluşmaktadır.

Sınavda 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir. Her yanlış ilgili bölümün doğrusunu götürmektedir ( Sözel için yapılan 4 yanlış sözel kısmından 1 doğru götürmekte, sayısal için yapılan 4 yanlış ise sayısal kısmından 1 doğruyu götürmektedir).

DGS test soruları mezun olunan önlisans programında kazanılan bilgi ve becerikleri içermemektedir. Sınavda uygulanacak olan test, sayısal ve sözel akıl yürütme becerilerini ölçümlenmesine yönelik olacaktır. Test soruları farklı alanlardan başvuran her mezunun çözebileceği nitelikte olacaktır.

DGS’de Dikkat Edilmesi Gerekenler
DGS sınavına giren bir öğrencinin puanının hesaplanabilmesi için her iki testten de(Türkçe-Matematik) en az 0,5 ham puanının bulunması gerekir. Yani her iki alandan da en az 1 sözel 1 sayısal netiniz bulunmak zorundadır.

DGS puanı yalnızca girildiği sene içerisinde 1 yıl geçerlidir. Bir sonraki yıl kullanılamaz, yeniden sınava girmek gerekir.

Sınav süresi 150 dakikadır. Her soruya 1 dakika 25 saniye verilmiştir. Sınav süresinin kısa olması çoğu zaman sınavı yetiştirememekle sonuçlandırılabilmektedir. Bu sebeple süreyi oldukça idareli kullanmak gerekir.

DGS’de 30 adet tercih hakkı bulunmaktadır.

DGS tercihleriniz sonucunda istediğiniz her bölümü yazamazsınız. Yalnızca mezun olduğunuz bölüm ile ilgili YÖK tarafından belirlenmiş bölümleri tercih etme hakkına sahipsiniz.

Ön Lisans Mezuniyet Alanlarına Göre Dikey Geçiş Yapılabilecek Lisans Bölümleri İçin TIKLAYINIZ

DGS tercihlerinde bir yere yerleşmiş olup kayıt yaptırmayıp seneye yeniden sınava girip tercih yaptığınızda 8-12 puan arasında OBP kesintisi yaşanmaktadır.
DGS’de 4 yanlış 1 doğruyu götürmektedir.
Tercih işlemlerinden sonra bir yere yerleşemediğinizde OSYM tarafından ek tercih hakkı tanınmaktadır.
DGS ile bir örgün öğretime yerleştiğiniz zaman aynı anda açıköğretimden de bir bölüm okuyabilirsiniz.
DGS’yi kazandıktan sonra kimi okullar 1. Sınıftan başlatırken, kimi okullar 3. Sınıftan başlatabilmektedir. Bunun için mezun olunan ön lisans programına en yakın lisans programı seçilmeli ki denk dersleri onaylatıp üst sınıfa geçebilme hakkına sahip olunsun.
DGS tercihlerinde yabancı dille eğitim veren bir okul kazanıldığında bölüme başlanabilmesi için hazırlık muafiyet sınavını geçmeli ya da 1 yıl hazırlık eğitimine tabi olmalısınız.

Lisans mezunları DGS’ye girebilir mi?

Dikey geçiş sınavına yalnızca iki yıllık meslek yüksekokulu mezunları ya da mezun olabilecek şartları yerine getirmiş adaylar başvurabilir. Yükseköğretim programlarına dikey geçiş yapabilmek için meslek yüksekokulları ve açık öğretin ön lisans programlarından mezun olma şartı vardır, lisans programlarından mezun kişiler için bu durum geçerli değildir. Eğer ön lisans programında son sınıftaysanız ve staj çalışmanızı tamamlamışsanız DGS’ye giriş hakkınız olacaktır.

DGS puan hesaplama

Son olarak DGS puanı nasıl hesaplanır sorusunun yanıtı ile yapalım yazımızın finalini. Dikey geçiş sınavı puanları sınav sonucunda hesaplanan sözel ve sayısal puanların hesaplanmasıyla oluşur. Ön lisans eğitiminden elde edilen akademik not ortalaması bu noktada önemlidir. Hesaplanan başarı puanları belli olan kat sayılar ile çarpılır ve bunun neticesinde toplam puan elde edilir.

Muhabir: Zafer Çalışkan