Yaşam

Devlet hastanesi işitme testi ücreti ne kadar? İşitme testi nasıl yapılır

Abone Ol

İşitme kaybı şikayetiyle devlet hastanesine başvuran hastaların en çok merak ettiği konu bu muayene ücretinin ne kadar olduğudur. Sağlık sigortasına sahip olan hastalar işitme testini devlet hastanelerinde ücretsiz bir şekilde gerçekleştirebilir. Hasta bu testi yaptırmak için ilk olarak KBB bölümünden randevu almalıdır. Muayene sonrası doktor tarafından yapılması uygun görülürse işitme testine geçilir.

İşitme Testi Nasıl Yapılır?

KBB doktorunun yaptığı muayene sonrası bir işitme kaybı tespit edilirse bunun derecesini saptamak için işitme testine başvurulur. İşitme testi için hasta ses yalıtımlı bir odaya alınır. Daha sonra hastaya dış sesi kesen bir kulaklık takılır. Bu kulaklık aracılığıyla hastaya farklı frekanslarda sesler verilir. Hastanın sese olan tepkileri değerlendirilir. Değerlendirme sürecine kemik ve hava iletimi de dahil edilir.

Hastaya kulaklıkla birlikte bir buton verilir. Kulaklıktan verilen sesler hasta tarafından işitilirse bu butona basması istenir. Verilen sesler az şiddetli, çok şiddetli, ince ya da kalın olarak değişebilir. Değişik aralıkta bulunan seslerin verilme amacı hastanın işitme kaybının ne derecede olduğunu tespit etmektir.

İşitme Testinin Kaç Türü Vardır?

İşitme sorunu yaşayan hastalara uygulanan testin toplam 4 türü bulunur. Bu testlerden hangisinin uygulanacağına hastanın durumuna göre karar verilir. İşitme testi türleri şunlardır;

Saf Ses İşitme Testi: Bu testler arasında en yaygın kullanıma sahip olanıdır. Kulağın her iki yanına verilen frekanslar ile işitilen en düşük ses şiddetini belirlemek amacıyla yapılır. Ses geçirmeyen bir kabine alınan hastaya verilen kulaklık bu test gerçekleştirilir. Hasta duyduğu seslere göre butona basar. Bu sayede işitme kaybının derecesi belirlenmiş olur.

Konuşma İşitme Testi: İnsan sesi kullanılarak duyma ve değerlendirme yapmak bu testin temelini oluşturur. İnsan sesinin temel alındığı konuşma testi sayesinde hastanın kulak fonksiyonları hakkında bilgi alınır. Test sonucunda değerlendirilen kriterler konuşmayı alma eşiği, konuşmayı ayırt etme eşiği, dinleme eşiği ve rahatsız edici eşik olarak ayrılır.

Timpanometri: Dış kulak yoluna hava basıncının uygulandığı bir testtir. Bu uygulama ile orta kulak ve kulak zarı hareketliliği üzerinde ölçüm yapılır. İlgili bölgelerde yapılan hareketlilik ölçümü neticesinde yapıların fonksiyonu hakkında bilgi edinilir. Kulağa yerleştirilen bir prob yardımıyla yapılan bu test son derece kolaydır. Bu test kulak zarı delik olan hastalarda uygulanmaz.

Akustik Refleks Testleri: Akustik uyarılarla orta kulakta yer alan stapes kasının verdiği yanıtların ölçüldüğü testlerdir. Bu testlerle orta kulak ve kulak zarı hareketliliği üzerinde detaylı bir ölçüm yapılır. Ölçümün sonunda bu bölgelerin fonksiyonu ile ilgili geniş bilgiye sahip olunur. Bu bilgiler diğer sonuçlarla bir araya getirilerek işitme kaybının nedeni saptanır.

İşitme Testi Sonuçları Nasıl Değerlendirilir?

Yapılan muayene ve test sonrasında sonuçlar KBB doktoru tarafından incelenir. Ortada işitme kaybına neden olan bir durum varsa bunun tespiti yapılır. Daha sonra bulguya en uygun tedavi yöntemi uygulanır.

İşitme Kaybı Nasıl Tedavi Edilir?

İşitme kaybının tedavisi rahatsızlığın kaynağına bağlıdır. Kulaktan kaynaklanan rahatsızlıkların çoğunda işitme cihazları kullanılır. Bazı hastalarda orta kulak sıvısı boşaltılarak işitme kaybı tedavi edilir. Eğer işitme kaybı başka bir hastalığın belirtisi ise ilk olarak onun tedavi edilmesi gerekir. İlaç tedavisi ile bu hastalıkların geçmesi halinde işitme kaybı da son bulur