Ben aldırma operasyonunun devlet hastanesinde yaptırmak isteyen kişilerin ben durumuna bakılır. İşlemin ücretsiz olması adına hastanın bazı şartları karşılaması gerekir. Ciltteki benin sağlık açısından bir tehdit oluşturduğu kanser gibi durumlarda zaman kaybetmeden cerrahi işlem yapılır. Bu durumda ben aldırma ücreti SGK tarafından karşılandığı için ücretsiz olur.
Estetik açıdan ben aldırma işlemini devlet hastanesinde yapan kişinin sağlık güvencesi olup olmadığına bakılır. SGK güvencesi olan kişiler tek ben için 700 TL öder. İlk beni takiben alınan her ben için 300 TL fazladan ödenmesi gerekir. SGK güvencesi olan hastalar toplam ücretin yalnız yüzde 50’lik kısmını öder. Sağlık güvencesi olmayan kişiler bu indirimden yararlanamaz.
Benler Nasıl Meydana Gelir?
Anormal hücre büyümelerinin gelişmesi sonucu vücutta benler meydana gelir. Bu konuda anormal hücre büyümelerinin kanseri işaret etmediğini belirtmek gerekir. Bazı kişiler dünyaya gözlerini vücudundaki benler ile açar. Doğumla birlikte görülen benlere konjenital nevüs adı verilir. Kimi benler ise çocukluğun son demlerinde ya da genç yetişkinlik döneminde ortaya çıkar. Benlerin ortaya çıkması cildin yaşlanması ve güneş ışığına maruz kalınması ile doğrudan ilişkilidir.
Benlerin Kanserle İlişki Nasıl Anlaşılır?
Benlerin yapısına bakarak kanserle ilişkili olup olmadığı anlaşılabilir. Normal benler yuvarlak bir şekle sahip olur. Eğer ciltteki benin asimetrik bir görüntüsü varsa kanser şüphesi taşır. Normal benlerde bir anda sınır düzensizliği görülmesi, çok renkli bir yapı bulundurması ve çapının genişlediğin tespit edilmesi kanser tehlikesini arttırır. Bu tarz belirtilere sahip olan kişilerin bir doktora görünmesi gerekir.
Ben Aldırma Uygulaması Nasıl Gerçekleştirilir?
Ben aldırma operasyonunun ilk adımı hedef cilt bölgesinin uyuşturulmasıdır. Benin olduğu bölge tam olarak uyuştuktan sonra uzman doktor bir bistüri yardımıyla kesiler atar. Bu sayede benin eksize edilme işlemi başarı ile sağlanır. Benin çıkarılmasının ardından cilt dokuları birbirine dikilir. Böylelikle ben aldırma uygulaması tamamlanmış olur.
Yukarıdaki işleme alternatif olarak tıraşlama adı verilen operasyonla da benlerin alınması mümkündür. Bunun için yine benin bulunduğu bölge uyuşturulur. Daha sonra uzman doktor tarafından bistüri aracılığı ile ben tıraşlanır. Tıraşlama işleminin yapılabilmesi için hastada cilt kanseri belirtisi olmamalıdır. Aksi taktirde sağlık açısından olumsuz sonuçlar doğurur.
Ben Aldırma Sonra İyileşme Ne Kadar Sürer?
Ben alındıktan sonra iyileşmenin ne kadar süreceği pek çok değişkene bağlıdır. Bunların arasında hangi ben aldırma yönteminin kullanıldığı ve hastanın cilt özellikleri yer alır. Ben aldırma sonrası iyileşme süreci üç başlık altında toplanır. Bunlar sırasıyla iltihabi, hücre çoğalması ve olgunlaşma süreçleridir.
İltihabi süreç, ben aldırma uygulamasının ardından ilk 12 saat içinde gelişir. Toplam 5 gün boyunca devam eder. Hücre çoğalması süreci ise ilk 24 saatte ortaya çıkar. Yara dokusu iltihaplanırken çıkan bu süreç 7 gün sürer. Son süreç olan olgunlaşma ise ben aldırmayı takiben 1 yıl boyunca kendini gösterir.
Ben Aldırma Uygulamasından Sonra Ne Yapılmalıdır?
Uygulamayı takiben 6 ay boyunca güneş ışığına maruz kalmamak çok önemlidir. Eğer dışarı çıkılacaksa mutlaka güneş kremi kullanılmalıdır. İşlem bölgesindeki hijyenin aksatılmaması tavsiye edilir. Uygulama sonrası nazik hareketlerle bölgeye masaj yaparak rahatlatılmalıdır.