Depoları doldurun: Benzine zam kapıda Depoları doldurun: Benzine zam kapıda

Çukurova’da tarım can çekiyor. Kuraklık nedeniyle Seyhan Sol Sahil Sulama Birliği, çiftçilere resmi yazı ile “ekim yapmayın, su yok” mesajı gönderdi. Türkiye’nin en verimli ovalarından Çukurova’da su konusunda gerekli yatırımların yapılmaması nedeniyle en zor dönemini yaşıyor.

EKİM YAPMAYIN!

En dikkat çekici konu ise Seyhan Sol Sahil Sulama Birliği köy muhtarlıklarına ve ilgili birimlere yazı göndererek güzlük ekim yapılmamasını istedi. Yapılsa bile su verilemeyeceğini bildirdi. Tarım yazarı Ali Ekber Yıldırım çiftçilerle temasa geçti ve sorunları kendi dinledi.

ALİ EKBER “TAM BİR FELAKET” DEDİ

Ali Ekber Yıldırım, “Bölgedeki çiftçilerle de konuştum. Açıkça çiftçilere güzlük ekim yapmayın, yaparsanız su veremeyeceğiz deniliyor. Kendi olanaklarınla sulayabileceksen ek, dere kenarında drenaj kanalından su alanlar ekim yapabilir deniliyor. Güzlük olarak soğan, sarımsak, patates, her türlü sebze ekimi yaparsanız ben su veremem. Elimdeki su ile sadece meyve bahçelerini sulayabiliriz deniliyor. Bu arada yazıyı aynen yayınladım içeriği kadar, yazımı da tam bir felaket” dedi.

ÇİFTÇİLERE SONUNDA BU DA YAPILDI

Yıldırım, “Adana’da hangi çiftçi ile konuşsak sulama hizmetinden, su fiyatından şikayetçi. Herkes su sorununun yakında daha çok büyüyeceğini biliyor” ifadelerini kullanarak çiftçilerin sözlerine yer verdi:

ÇİFTÇİYE YARAR DEĞİL ZARAR VERİYORLAR

Tarımın en büyük girdisi su. Ülkemizde 2018 yılından itibaren çok radikal bir kararla 378 sulama birliği birleştirilerek şu anki mevcut düzene geçildi. Bu 6 yıllık süreç değerlendirmek için yeterli bir süre. Biz burada çalışan arkadaşlardan ziyade bu getirilen sistemin çiftçi açısından çok büyük sorun yarattığını gündeme getirmemiz gerekiyor. Özellikle hizmet anlamında çok büyük sorunlar yaşanıyor. Bu model hem fiyat hem de hizmet açısından çiftçiye yarar değil zarar veriyor.

SUYU VERİMLİ KULLANAMIYORUZ

“Yakında en büyük sorunumuz su sıkıntısı olacak. Çukurova, Türkiye’nin en önemli tarım merkezlerinden birisi. Çok geniş tarım alanları ile hem yerel hem de ülke ekonomisine çok büyük katkı sunuyor. Bayramda 3 gün suyumuz kesildi. Hava çok sıcak, kurak geçiyor ve bayramda 3 gün su verilmedi. Bizim 25 kilometre kuzeyimizde Çatalan barajımız var. Bir altında Seyhan Barajı var. Kod yüksekliği Adana merkezde 67. Oradan kapalı sistem cazibeli su getirsek, motopompa, elektriğe, enerjiye gerek yok. Vanayı açtığınızda 365 gün sulama yapılabilir. Şu anda sürekli sıkıntı yaşanıyor. Kanal tıkanıyor, açıkta gelen su buharlaşıyor. Suyu verimli kullanamıyoruz.”
Muhabir: Haber Merkezi