Tarım ve Orman Bakanlığı, 2025-2026 yıllarında çiğ süt üreticilerine yapılacak destekleme ödemelerinin esaslarını belirledi. Resmi Gazete’de yayımlanan "Çiğ Süt Desteği ve Süt Piyasasının Düzenlenmesi Uygulama Tebliği" kapsamında üreticilere yönelik yeni teşvikler devreye alındı.
Kimler desteklemeden yararlanabilecek?
Çiğ sütünü sözleşme karşılığında süt işleme tesislerine satan ve Bakanlık Süt Kayıt Sistemi’ne (BSKS) aylık veri girişi yapan üreticiler, temel destek ödemelerinden faydalanabilecek. Manda, koyun, keçi ve inek sütü için üretim maliyetleri ve belirlenen kriterlere göre birim destek tutarları hesaplanacak.
Özel katsayı uygulamaları
· Aile işletmelerine destek: Günlük 430 litreye kadar inek ve manda sütü, 100 litreye kadar koyun ve keçi sütü üreten işletmelere ilave 0,3 katsayı uygulanacak.
· Kadın ve genç üreticilere teşvik: 41 yaş altı üreticiler ile kadın üreticiler, süt üretimlerinden 0,3 katsayı ilave destek alacak.
· Belirlenen süt havzalarına özel destek: Amasya, Çorum, Tokat, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Muş ve Tunceli'deki üreticilere ilave 0,4 katsayı uygulanacak.
· Manda, koyun ve keçi sütü üreticilerine ek destek: 0,8 katsayı teşviki sağlanacak.
· Hastalıktan ari ve AB onaylı işletmelere destek: 3 katsayı ilave destek verilecek.
ESK’ye süt ürünü satanlara ek destek
Çiğ sütünü tarımsal amaçlı örgütler aracılığıyla süt ürününe dönüştürerek Et ve Süt Kurumu’na (ESK) satan üreticiler de destekleme ödemelerinden faydalanabilecek. Bu kapsamda, 1 kilogram süt ürünü eşdeğeri süt miktarı esas alınarak ödeme yapılacak.
Destek başvuru şartları
Destekleme ödemelerinden yararlanmak isteyen üreticilerin BSKS’ye veri giriş yetkisi olan bir tarımsal amaçlı örgüte üye olmaları gerekiyor. Ayrıca, işletme ve hayvan bilgilerinin TARSİM ve TÜRKVET sistemlerinde kayıtlı olması şartı aranacak.
Haksız destek alanlara 5 yıl yasak
Haksız yere destek aldığı tespit edilen üreticiler, 5 yıl boyunca hiçbir destekleme programına dahil edilmeyecek.
Yeni tebliğ yürürlüğe girdi
Daha önce 28 Şubat 2023’te yayımlanan tebliğ yürürlükten kaldırılırken, yeni düzenleme 1 Ocak 2025 itibarıyla resmen uygulamaya alındı.