Çekme belgeli araç, kaza yapan, hurdaya çıkan veya uzun süre kullanılamayacak olan araçlar için alınması gereken resmi bir belgedir. Çekme belgesi olan bir araç, vergilerden muaf tutulur ve trafikten çekilir.
Ancak çekme belgesi olan bir aracın trafiğe çıkması için bazı şartları yerine getirmesi gerekir. Bu şartlar ve başvuru süreci hakkında aşağıda detaylı bilgi bulabilirsiniz.
ÇEKME BELGELİ ARAÇ NEDİR?
Çekme belgeli araç, kaza yapan, hurdaya çıkan veya uzun süre kullanılamayacak olan araçlar için alınması gereken resmi bir belgedir. Çekme belgesi olan bir araç, vergilerden muaf tutulur ve trafikten çekilir. Ancak çekme belgesi olan bir aracın trafiğe çıkması için bazı şartları yerine getirmesi gerekir.
Bir araç hurdaya çıkarıldığında, bir kazaya karıştığında veya uzun bir süre kullanılamaz hale geldiğinde, çekme belgesi olarak bilinen resmi bir belgenin alınması gerekir. Bir kaza geçirmeniz, uzun bir seyahate çıkmanız ya da aracınızı uzun bir süre kullanmayacak olmanız durumunda bir çekme belgesi almanız sizin için faydalı olacaktır. Çünkü çekme belgesi taşıyan araç, belge yürürlükte olduğu sürece vergiden muaftır.
ÇEKME BELGELİ ARAÇ TRAFİĞE ÇIKABİLİR Mİ?
Çekme belgeli aracın trafiğe çıkması mümkündür ancak bunun için belli bir prosedürün izlenmesi gerekir. Çekme belgeli aracın trafiğe çıkabilmesi için aşağıdaki adımları takip etmesi gerekir:
- Aracının motorlu taşıtlar vergisi ödemesini yapmış olması
- Aracının plakasının üzerinde herhangi bir ceza, banka veya vergi borcunun olmaması
- Taşıtın tekrar trafiğe çıkması için sistemde çekme belgeli olarak görünmemesi
- Aracını tekrar trafiğe çıkarmak için muayene, trafik sigortası ve noter işlemlerini tamamlamış olması

ÇEKME BELGELİ ARAÇ TRAFİĞE NASIL ÇIKARILIR?
Çekme belgeli aracın trafiğe çıkarmak için öncelikle muayene randevusuna gitmek ve Trafik Tescil Şubesine başvurarak ek 33/A belgesini almak gerekir. Bu belgeyi aldıktan sonra 7 gün içinde aracını tekrar trafiğe sokabilirsiniz. Muayene randevusuna gitmeden önce yapmanız gerekenler şunlardır:
Trafik Sigortası Yaptırma: Aracınızın motorlu taşıtlar vergisi ödemesini yapmalısınız. Bu işlemi internet üzerinden yapabilirsiniz.
Plaka Başlatma: Aracınızın plakasının üzerinde herhangi bir ceza, banka veya vergi borcunun olmadığından emin olmalısınız.
Noter İşlemi: Plaka başlatma işleminden sonra notere giderek ek 33/A belgesini almalısınız.
Noter İşleminden Sonra: Noterdeki işlemlerin kaydedildikten sonra plakayla birlikte notere giderek ruhsatınızı almalısınız.
Ruhsat İndirimi: Noterdeki işlemlerin kaydedildikten sonra ruhsatınızla birlikte Zorunlu Trafik Sigortası yaptırmalısınız.
ARAÇ ÇEKME BELGESİNİ NASIL ALINIR?
Eskiden Trafik Şube Müdürlüklerine gidilerek ve borçsuzluk belgeleri getirilerek araç çekme belgesi alınabiliyordu. Yapılan düzenlemelerin ardından borçların silinmesi ve araç plakasının notere ibraz edilmesi ile araç çekme belgesi alınmaya başlandı.
Çekme belgesi alabilmek için aracın motorlu taşıtlar vergisini ödemiş olmanız gerekmektedir. Ayrıca, plakada ceza, banka veya vergi ile ilgili herhangi bir borç yazılı olmamalıdır. Ödeme yapıldıktan sonra vergi dairesine gidilerek varsa borç olmadığına dair belge alınmalıdır. Bundan sonra plaka aracınızdan alınacaktır.
ÇEKME BELGESİ OLAN BİR ARAÇ İÇİN MUAYENE SÜRECİ NASIL İŞLER?
Muayene randevusundan sonra aracınızı yasal olarak çekme belgeli muayeneye getirebilmek için Trafik Tescil Şubesine başvurarak Ek 33/A belgesini almanız gerekmektedir. Bu belgeyi aldıktan sonra aracınızı kullanmak ve muayeneye getirmek için yedi gün süreniz vardır. Araç muayenesine giderken trafikte durdurulmanız halinde, belgeyi trafik polisine ibraz etmeniz yeterlidir.