Ülkemizin eşsiz lezzetleri arasında yer alan yumurta tatlısı, Çankırı’nın coğrafi tescilli lezzetleri arasında yer alır. Aniden gelen misafirler için pratik bir çözüm sunan yumurta tatlısı aynı zamanda evde pek fazla malzeme olmadığında da hızlı ve kolay bir şekilde tatlı hazırlanmasına imkan sunar.

Daha önce Çankırı usulü yumurta tatlısını duymayanlar ya da denemeyenler, tatlının nasıl olacağını merak ediyor. Bu yazımızda ilk kez bu tarifi deneyecekler için iki farklı ölçü vereceğiz. Birinci ölçüler, tatlı yapımı için dikdörtgen borcam kullanacak olanlar için ikinci ölçüler ise küçük ve kare bir borcam kullanacak olanlar için. O zaman daha fazla beklemeden hemen yumurta tatlısının malzeme listesine ve hazırlanışını anlatmaya geçelim.

Çankırı Usulü Yumurta Tatlısı Hazırlamak İçin Gerekli Olan Malzemeler

Çankırı’nın coğrafi tescilli lezzetlerinden biri olan yumurta tatlısını hazırlamak için sadece iki malzemeye ihtiyacını var. Bu malzemeler ise şu şekilde sıralanmaktadır;

* 15 adet yumurta

* 2 su bardağı un

Çankırı usulü yumurta tatlısının şerbeti için gerekli olan malzemeler;

* 6 su bardağı su

* 5 su bardağı şeker

Küçük kare borcam kullanacak olanlar için gerekli olan malzemeler;

* 7 adet yumurta

* 1 su bardağı un

Yumurta tatlısını şerbeti için gerekli olan malzemeler;

* 3 su bardağı su

* 2,5 su bardağı şeker

Çankırı Usulü Yumurta Tatlısının Hazırlanışı

Çankırı usulü yumurta tatlısı hazırlamak için ilk olarak şerbetin hazır hale getirilmesi gerekir. Bunun için uygun bir tencereye su ve şeker eklendikten sonra kaynatılmalıdır. Malzemelerin üzerine birkaç damla limon sıkıp, on dakika kadar kaynattıktan sonra hazırlanan şerbet bir kenara alınarak soğumaya bırakılır.

Şerbet hazırlandıktan sonra tatlı hamuru için yumurtaların beyazı ve sarısı ayrılır. Bu işlem yapılırken oldukça dikkatli olunması gerekir ve sarı kısım ile beyaz kısım birbirine karıştırılmamalıdır. Yumurtanın beyaz kısmı köpük köpük olana kadar mikser ile çırpılmalıdır. Yumurtanın sarı kısmı da açık bir renge sahip olana kadar aynı şekilde mikser ile çırpılarak hazırlanmalıdır. Daha sonra yumurta sarısı, köpük haline getirilen yumurta beyazına yavaş yavaş eklenmelidir. Bu aşamada bir yandan da çırpıcı ile aynı yönde karıştırma işlemi yapılmalıdır. Daha sonra un iki, üç parça olacak şekilde ilave edilmelidir. Un eklendikten sonra spatula yardımı ile karıştırmaya devam edilir. Hazırlanan karışım, yağlanan borcama dökülür ve önceden 190 derecede ısıtılan fırında pişirilir. Pişme işleminden sonra tatlının soğuması beklenir ve soğuk halde hazır bekletilen şerbet üzerine dökülür.

Çankırı Usulü Yumurta Tatlısının Püf Noktaları

Çankırı usulü yumurta tatlısı yaparken, yumurta sarısının ve yumurta beyazının karıştırıldığı aşamada mikser yerine çırpıcı kullanımının tercih edilmesi gerekmektedir. Aynı zamanda hem bu aşamada hem de un ilavesi yapılan aşamada karıştırma işleminin tek yöne doğru olmasına özen gösterilmelidir. Tatlı borcama döküldükten sonra borcamın kenarlarından yukarı doğru şekil verilir ise tatlının her yeri eşit olacak şekilde kabaracaktır.

Uzmanlara göre esmer pirinç beyazından daha yararlı çıktı! Uzmanlara göre esmer pirinç beyazından daha yararlı çıktı!

Çankırı usulü yumurta tatlısını yirmi dakika kadar fırında pişirdikten sonra alt kısmının kontrol edilmesi ve gerekli durumda sadece alt ısı ayarlaması yapılarak beş dakika daha fırında tutulması tercih edilebilir. Bu tatlının lezzetini arttıracak son püf noktası ise şerbeti tatlıya dökerken her iki karışımında soğuk olmasına özen göstermektir. Aynı zamanda tatlının şerbeti döküldükten sonra biraz dinlendirilip servis edilmesi de gerekir.

Muhabir: Haber Merkezi