Ülkemizde yer alan illerimizde birbirinden farklı lezzetler ön plana çıkmaktadır. Çoğu yemeğin adı aynı olsa da yapım aşaması yöreden yöreye göre değişiklik göstermektedir. Yörelerin kendine has yapım aşamalarının yanı sıra farklı malzemeler kullanıyor olması, temelde aynı yemek olmasına rağmen değişik tatların elde edilmesine imkan sunar.

Yöresel tatlar denildiğinde akla gelen illerimizden biri de Elazığ’dır. Kendine özgü lezzetleri ve yemek isimleri ile ön plana çıkana Elazığ, kuru dolma tarifi ile de dikkatleri üzerine çeker. Birçok kişinin belki ilk kez deneyeceği bu tarif, ilk bakışta zor bir hazırlık aşamasına sahip gibi görünebilir. Ancak bir kez Elazığ usulü kuru dolma yapıldığında bir sonraki deneme daha kolay bir hal alacaktır. Oldukça kısa bir sürede hazırlanacak Elazığ usulü kuru dolma ile akşam yemeklerinin menüsü oluşturulabilir. Aynı zamanda gelen misafirlerinize ikram etmek için de kuru dolma tarifini deneyebilirsiniz.

Elazığ Usulü Kuru Dolma İçin Gerekli Olan Malzemeler

Elazığ usulü kuru dolma hazırlamak için ihtiyacınız olan malzemelerin listesi şu şekilde sıralanmaktadır;

* 2 kase büyük bulgur

* 4 adet orta boy kuru soğan

* 3 diş sarımsak

* 1 ip kuru biber, 1 ip kuru patlıcan

* Maydanoz

* Kuru nane

* Kuru reyhan

* 1 çay kaşığı karabiber

* 1 çay kaşığı kırmızı biber

* 1 çay kaşığı yedi türlü (Elazığ’a özgü bir baharattır. Yerine kimyon yanda farklı bir baharat tercih edilebilir)

* 1 adet tavuk bulyon

* 2 yemek kaşığı salça

Uygun fiyat, doğal güzellik ve tarih: Seferihisar tatil rehberi Uygun fiyat, doğal güzellik ve tarih: Seferihisar tatil rehberi

* 1,5 çay bardağı sıvı yağ ya da zeytinyağı

Elazığ Usulü Kuru Dolmanın Hazırlanışı

Elazığ usulü kuru dolma yapmak için ilk olarak bulgurun bir tencere içerisine alınması ve kaynar su ile ıslatılması gerekir. (Bu aşamadan önce bulgur yıkanmalıdır) Bulgur kaynar su içerisinde dinlenmeye bırakıldıktan sonra biber ve patlıcanlar ocakta bir taşım kaynatılır. Soğanlar yemeklik doğranır. Ardından sarımsaklar ve maydanoz ise ince ince kıyılır. Hazırlanan malzemeler dinlenmiş olan bulgulara eklenir. Üzerine ise nane ve reyhan ilave edilir. Son olarak salça ve yağda karışıma ilave edildikten sonra tüm malzemeler birbiri ile karışması için güzelce karıştırılmalıdır.

Elde edilen harç patlıcan ve biberlerin içerisine doldurulur. Uygun bir tencereye dizilen dolmaların üzerine bir kase içerisinde karıştırılan yağ ve salça dökülür. Üzerine iki su bardağı su ilave edilir ve ortalama olarak yarım saat pişirilir. Pişirdikten sonra kuru dolmalar soğuk ya da sıcak olarak servis edilebilir.

Elazığ Usulü Kuru Dolmanın Püf Noktaları

Elazığ usulü kuru dolma yaparken, patlıcan ve biber kurularının çok fazla suda kalmaması gerekir. Aksi halde dağılma meydana gelebilir. Sadece iç harcın rahat bir şekilde doldurulmasına imkan sunacak kadar yumuşaması yeterlidir. Nitekim iç harç dolduktan sonra yeniden pişirme işlemi yapılacak.

Hazırlanan kuru dolmalar isteğe göre direkt buzlukta muhafaza edilebilir. Beklenmedik bir anda gelen misafirler için ya da akşam yemeği hazırlamaya vakit kalmadığı günlerde mikrodalga fırında ya da normal fırında hızlıca pişirilerek, taze taze tüketilebilir.

Elazığ Usulü Kuru Dolmanın Yanına Ne Gider?

Elazığ usulü kuru dolamlar hazırlandı ama yanına ne yapılacağına karar verilemedi mi? İşte kuru dolmanın yanına en çok yakışacak alternatifler;

* Domates çorbası

* Yayla çorbası

* Cacık

* Gavurdağı Salatası

* Yoğurtlu patlıcan ezme

Muhabir: Haber Merkezi