İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, gazeteci Can Ataklı hakkında, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin sağlık durumuna ilişkin iddiaları nedeniyle “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçlamasıyla re’sen soruşturma başlattı.
Savcılıktan Can Ataklı’ya "entübe" paylaşımı soruşturması
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, gazeteci Can Ataklı'nın sosyal medya hesabı ve YouTube yayını üzerinden MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin sağlık durumuna dair yaptığı açıklamalar sonrası harekete geçti. Savcılık, Ataklı hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 217/A maddesi kapsamında, "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçundan re’sen soruşturma başlattığını duyurdu.
Soruşturmanın nedeni ne?
Can Ataklı, YouTube kanalında yaptığı yayında, MHP’ye yakın bazı kaynaklardan edindiğini belirttiği bilgileri kamuoyuyla paylaşmıştı. Ataklı, Devlet Bahçeli’nin geçirdiği kalp ameliyatı sonrası taburcu edildiğini ancak bu sürecin ardından bir düşme sonucu kalça kemiğinin kırıldığını, bunun neticesinde yoğun bakıma alındığını ve entübe edildiğini öne sürdü.
Bu açıklamalar, sosyal medya başta olmak üzere geniş yankı uyandırırken, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ise yapılan paylaşımların “yanıltıcı bilgi” içerdiğini değerlendirerek resen soruşturma açtı.
Can Ataklı ne demişti?
Gazeteci Can Ataklı, YouTube kanalında yaptığı yayında şu ifadeleri kullandı:
“Bahçeli’nin geçirdiği kalp ameliyatı sonrası evine gönderildiği doğru. Ancak yürümeye çalışırken yere düşüyor ve kalça kemiği kırılıyor. Bu gelişme üzerine yoğun bakıma alınıyor. Gelen bilgiye göre entübe edildiği ve bitkisel hayata girdiği iddia ediliyor. Bunlar MHP içinden gelen bilgiler.”
Bu açıklamalar sosyal medyada hızla yayılırken, MHP cephesinden herhangi bir resmi sağlık raporu ya da yalanlama paylaşılmadı. Ancak Bahçeli'nin bazı sosyal medya hesaplarında yer alan görüntülerde yürürken çekilmiş videoları ve meclis salonundan görüntüleri kamuoyuna servis edildi.
TCK 217/A maddesi nedir?
Savcılığın soruşturma gerekçesi olarak dayandığı Türk Ceza Kanunu’nun 217/A maddesi, “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçunu düzenliyor. Bu maddeye göre, “sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle gerçeğe aykırı bir bilgiyi kamuoyuna yayan kişi” bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabiliyor.